Economie

Ce se ascunde pe rafturile din magazinul Finanțelor?

Unii clujeni au devenit clienţi fideli şi vizitează magazinul Finanţelor măcar o dată la două zile.

Doar în ultimele două săptămâni, poliţiştii clujeni au confiscat peste 500 de kg de legume și fructe.

Peste 500 de kg de legume și fructe, precum roșii, ardei, vinete, banane sau piersici au fost confiscate în decursul ultimelor două săptămâni de polițiștii clujeni. Dar ce se întâmplă cu bunurile confiscate?


Marfa scoasă la vânzare fără autorizație intră automat în proprietatea statului, odată ce a fost confiscată. Reprezentanții statului hotărăsc apoi ce se întâmplă cu ea. Dacă marfa constă în materiale perisabile, cum este şi cazul sutelor de kilograme de fructe şi legume confiscate în ultima vreme de poliţişti, se organizează o comisie din care fac parte reprezentanți din partea Finanțelor și din partea organelor responsabile cu confiscarea, pentru a stabili împreună o valoare a bunurilor. Odată ce s-a stabilit un preț, se organizează o licitație la care pot participa magazinele în măsură să comercializeze marfa respectivă, pentru a fi ulterior vândută către populație.

Ţigările primesc timbre

Există însă și un număr de excepții. De exemplu, pentru mărcile consacrate deja pe piață, care au au acte de proveniență, nu se mai organizează o licitație pentru magazine, ci acestea ajung să fie vândute direct în magazinul Finanțelor, aflat în acceaşi clădire cu instituţia publică.


Gligor Gavriș, purtător de cuvânt al Administrației Județene a Finanțelor Publice Cluj, a explicat că, în cazul în care produsele au acte de proveniență și sunt sigilate, atunci ele pot fi comercializate direct. „În schimb, dacă lipsește sigiliul, acestea se distrug”, a explicat Gavriş.

De o soartă similară se lovesc și produsele care nu au acte de proveniență. Fără vreo posibilitate de a le descrie compoziția, acestea ajung să fie distruse.


O altă excepție ar fi țigările de contrabandă, care se confiscă mai mult prin vămi. Acestea primesc acest statut din cauza lipsei de timbru. „Vedem că ele vin de la o firmă sau de la alta. Atât numai că nu au timbru. În cazul acesta, le dăm noi unul de la Finanțe și sunt gata de a fi vândute”, a explicat Gligor Gavriș.

Magazinul cu de-toate

Rafturile magazinului Finanțelor găzduiesc fel și fel de produse gata să fie cumpărate, de la portofele pâna la cafea, rochii sau flori. „Avem clienți fideli care vin, dacă nu zilnic, odată la două zile. Și ajungem să vindem tot felul de lucruri. Mi-aduc aminte că la un moment dat am vândut și LCD-uri. Dar s-au dus la fel de repede cum au venit”, a dezvăluit Gavriş.


Iar acesta nu poate fi considerat un caz ieșit din comun, dacă se ia în considerare că, în trecut, Agenția Națională de Administrare Fiscală a scos la licitație inclusive o alee sau locuri de veci.

(Alex ZĂBLĂU, student la Jurnalism, FSPAC – UBB, anul I)

abonare newsletter