Economie

Oportunitate de sezon. Vara scad preţurile apartamentelor

Proprietarii clujeni de apartamente au scăzut preţurile în luna iunie, în timp ce un nou cartier şi-a făcut loc în topul celor mai scumpe din Cluj-Napoca.

Preţul mediu cerut de proprietarii de apartamente în Cluj-Napoca a crescut uşor de la începutul anului, avansul fiind de 1-3%, dar a scăzut totuşi în iunie faţă de luna precedentă.

Deşi a consemnat şi scăderi, piaţa rezidenţială s-a înscris, per ansamblu, pe un trend crescător al preţurilor în primul semestru din 2014, relevă o analiză realizată de Imobiliare.ro. În perioada menţionată, suma medie solicitată la nivel naţional pentru apartamentele disponibile spre vânzare (noi şi vechi) s-a majorat cu 0,7%, de la 898 de euro pe metru pătrat util, la începutul lui ianuarie, până la 904 euro pe metru pătrat, la finele lunii iunie.


În Cluj-Napoca, în ultimele şase luni, preţul mediu cerut pentru apartamente s-a majorat cu 3%, de la 871 la 897 de euro pe metru pătrat util. Locuinţele din cadrul ansamblurilor rezidenţiale nou-construite s-au scumpit cu 2,3%, de la 797 la 815 euro pe metru pătrat, în vreme ce locuinţele vechi au consemnat un avans similar. Cele din urmă costă în prezent 993 de euro pe metru pătrat, respectiv cu 2,4% mai mult decât în ianuarie, când se situau la o medie de 970 de euro pe metru pătrat, potrivit datelor portalului imobiliar.

Preţurile scad vara

Deşi anul acesta trendul pieţei imobiliare a fost unul ascendent în ceea ce priveşte preţurile, în fiecare vară, odată cu plecarea studenţilor, preţurile scad, mai ales în marile centre universitare. „De menţionat este totuşi că, în prima lună de vară, preţul mediu la nivel naţional a consemnat un declin de 1,8%, faţă de valoarea de 921 de euro pe metru pătrat atinsă în luna mai”, se arată într-un comunicat al portalului Imobiliare.ro.


De altfel, şi potrivit unui alt indice, cel folosit de agenţia clujeană Blitz Imobiliare, apartamentele din Cluj-Napoca şi împrejurimi (Floreşti, Baciu, Apahida) au înregistrat în luna iunie o valoare mai mică faţă de luna precedentă, de 849 euro/mp, cu 11 euro/mp mai puţin decât în luna mai Astfel, chiar dacă valorile Imobiliare.ro şi Blitz Imobiliare diferă, ambele confirmă trendul descendent.

Europa urcă în topul celor mai scumpe cartiere

Mai mult, se pare că un nou cartier şi-a făcut loc printre cele mai scumpe din Cluj-Napoca. „Putem observa faptul că, în principal, au scăzut preţurile apartamentelor situate în cartierele muncitoreşti: Mărăşti, Mănăştur, Grigorescu. În schimb, apartamentele noi din Europa s-au apreciat cel mai mult, propulsând cartierul pe locul al doilea”, susţin reprezentanţii Blitz Imobiliare.


Concret, topul cartierelor realizat de agenţia imobiliară clujeană arată astfel: Centru (1.112 euro/mp),  Europa (1.049 euro/mp) şi Grigorescu (1.038 euro/mp).

În ceea ce priveşte preferinţele clujenilor pentru apartamentele cu două camere, acestea se menţin, drept urmare şi preţul acestui tip de imobile a rămas stabil. În schimb, apartamentele cu una sau trei camere s-au ieftinit cel mai mult.

Ultimele Stiri
abonare newsletter