Economie

Eşec. Majorarea accizei la motorină NU aduce bani la buget

Paradoxal, acciza de 7 eurocenţi a dus la încasări mai mici la bugetul de stat.

Majorarea accizei la motorină NU aduce bani la buget Majorarea accizei la motorină NU aduce bani la buget

Institutul Național de Statistică (INS) a confirmat scăderea consumului de carburant începând cu aprilie 2014, cu 18,7% față de martie 2014.

Acciza suplimentară la carburanţi de 7 eurocenţi/litru a fost aplicată începând cu luna aprilie, Guvernul prognozând creștere a încasărilor la buget. Estimarea a fost însă contrazisă de realitate, scumpirea carburanţilor ducând de fapt la o scădere a vânzărilor, potrivit INS.


„Statul încasează deja mai puțini bani în valori absolute din acciză decât anul trecut, deși valoarea accizei pe litru de carburant a crescut. Din cauza scăderii drastice a consumului de carburant, statul încasează mai puțini bani din acciză. Scăderea consumului cu 13% nu ar fi adus niciun ban în plus la bugetul consolidat, iar depășirea cu 5,7 % a acestui prag minim aduce o gaură în bugetul de stat”, susţin reprezentanţii Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR).

„Efectul rambursării accizei, care ar fi putut fi benefic pentru firmele de transport marfă și de pasageri, este în acest moment redus substanțial din cauza creșterii prețului barilului de petrol la nivel mondial și, în consecință, a prețului carburanților la pompă, inclusiv în România”, mai spun oficialii UNTRR.


Cotația petrolului a depășit pragul de 100 de dolari, iar preţul va creşte în continuare din cauză că petrolul este o resursă limitată, iar cererea este în permanenţă creştere. „Mai mult decât atât, acestei creșteri a prețului petrolului i se adaugă și efectul creșterii accizelor în întreaga Uniune Europeană, cele două conducând la scăderea puterii de cumpărare a firmelor, respectiv la diminuarea puterii de achiziție de carburant”, susţin transportatorii români.

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România are în prezent peste 13.000 membri - operatori care efectuează transporturi interne şi internaţionale de marfă şi persoane.

Ultimele Stiri
abonare newsletter