Economie

Dacă Ikea nu e, ar putea să fie kika

În ultimii ani, clujenii au aşteptat cu sufletul la gură deschiderea unui magazin Ikea la Cluj. Acum, principalul competitor la suedezilor de la Ikea, retailerul de mobilă şi decoraţiuni interioare kika, anunţă un nou plan de expansiune. Cu o condiţie însă.

Retailerul de mobilă şi decoraţiuni interioare kika doreşte să-şi reia planurile de expansiune Retailerul de mobilă şi decoraţiuni interioare kika doreşte să-şi reia planurile de expansiune

Akos Forras, noul CEO al retailerului de mobilă şi decoraţiuni interioare kika România, principalul concurent al Ikea, a anunţat că urmăreşte deschiderea unor noi magazine anul viitor. Iar Clujul e din nou pe listă.

Zvonuri despre deschiderea unui magazin kika la Cluj au apărut încă înainte de declanşarea crizei economice în România, când compania anunţa mari planuri de expansiune. Astfel, în 2007, retailerul austriac de mobilă şi decoraţiuni interioare kika anunţa că şi-a propus să deschidă până în 2012 opt magazine pe piaţa din România. Iar Clujul părea un candidat serios pentru o astfel de locaţie. De altfel, kika anunţa acum trei ani că deţine şi un teren la Cluj, astfel că speculaţiile pe tema unui magazin kika la Cluj-Napoca au prins amploare. Totuşi, în 2011,  Lars Lund, CEO-ul companiei de la acea vreme, anunţa că retailerul de mobilă şi-a întrerupt pentru o vreme planurile de expansiune în ţară.


Clujul, din nou pe hartă?

Clujul pare să fie însă inclus din nou în planurile de expansiune ale kika. Anul trecut, grupul sud-african Steinhoff a achiziţionat 73 de magazine deţinute de kika în şapte ţări, iar anul acesta operaţiunile kika România au fost preluate de un nou CEO, Akos Forras, dupa ce Lars Lund, CEO al kika în ultimii cinci ani, s-a mutat în Suedia.

Noul CEO al kika a declarat că printre obiectivele sale se numără introducerea de noi produse, schimbarea strategiei de marketing şi reducerea preţurilor. De asemenea, planurile lui Akos Forras urmăresc un avans de 15% al afacerilor, începând cu acest an fiscal, dar şi noi planuri de expansiune în cazul în care acest obiectiv ar fi atins. Retailerul a raportat în 2012 o cifră de afaceri de 10 milioane de euro, potrivit datelor financiare disponibile.


Totodată, Akos Forras a declarat în exclusivitate pentru wall-street.ro că nu exclude nici achiziţia unor jucători locali. „Dacă evoluţia este una favorabilă, vom reîncepe expansiunea. Un scenariu optimist este să ne extindem în marile oraşe sau să preluăm din jucătorii locali. Ne uitam la cei mai importanţi jucători din piaţă. În 3-4 ani vrem două noi magazine. Ne uităm la magazine mai mici în provincie, la locaţii mai bune”, a declarat Akos Forras pentru sursa citată.

Ikea rămâne în visele clujenilor

Interesul clujenilor pentru marile lanţuri de magazine de mobilă şi decoraţiuni interioare, în special pentru Ikea, a devenit tot mai mare de la an la an, dovadă a acestui fapt stând atât numeroasele petiţii semnate de clujeni pentru deschiderea unui magazin Ikea la Cluj, cât şi numărul în creştere a firmelor care aduc pe comandă produse de la Ikea, contra unui comision.


Entuziasmul clujenilor a atins cote maxime în vara anului 2012, când primarul Radu Moisin anunţa în presa clujeană că Ikea va deschide până la finalul anului un magazin de prezentare la Cluj-Napoca. Compania nu a confirmat însă informaţia, iar exclusivităţile date presei de Radu Moisin au rămas fără finalitate.

Etichete: ikea
abonare newsletter