Economie

Câte credite Prima Casă au accesat clujenii şi câţi bani mai sunt disponibili?

7% din numărul total de credite Prima Casă acordate anul acesta au fost accesate din Cluj.

Finanţările accesate prin Programul Prima Casă au însumat anul acesta 310 milioane euro, arată datele Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM). Valoarea medie a finanţărilor accesate a fost de circa 35.000 euro, iar numărul acestora a fost de aproximativ 9.000. Potrivit reprezentanţilor FNGCIMM, ritmul de depunere al solicitărilor de garantare a urcat în ultima lună la circa 140 solicitări/zi.

Clujul se află în continuare în topul judeţelor în funcţie de numărul de solicitări primite, situându-se pe locul trei. Astfel, cele mai multe credite Prima Casă au fost accesate în Municipiul Bucureşti (cu 28% din total), urmat de judeţele Ilfov (7,9%), Cluj (7,1% - circa 630 de finanţări acordate) şi Timiş (5,9%).


La nivel naţional, majoritatea garanţiilor acordate (56%) sunt mai mici de 40.000 euro, în timp ce 23% sunt peste 50.000 euro şi 19% sunt cuprinse în intervalul 40.000 - 50.000 euro. Datele Fondului de Garantare mai arată că peste două treimi din valoarea garanţiilor acordate a fost destinată achiziţiei de imobile construite înainte anul 2008.

Potrivit statisticilor publicate de FNGCIMM, românii preferă în general locuinţele cu două camere (51% dintre solicitări) şi cele cu trei camere (29%).


Anul acesta, Guvernul a pus la dispoziţie 1,2 miliarde de lei pentru programul Prima Casă, iar 95% din aceşti bani au fost deja alocaţi băncilor participante în program. Potrivit FNGCIMM, de la lansarea programului Prima Casă, în 2009, şi până în prezent, instituţia a acordat aproximativ 115.000 de garanţii, valoarea finanţărilor susţinute fiind de circa 4,4 miliarde euro.

Apetitul clujenilor pentru achiziţia de locuinţe reiese şi din datele pulicate de Banca Naţională Română (BNR) privind stuctura în profil teritorial a creditelor şi depozitelor, pentru luna aprilie. Potrivit datelor prelucrate de economica.net, Clujul se află pe locul patru în topul judeţelor care au înregistrat creşteri ale creditului în lei pentru locuinţe, faţă de luna anterioară.  Astfel, cea mai mare creştere a creditelor pentru locuinţe a înregistrat-o judeţul Iaşi (18%), urmat de Timiş (15,9), Arad (13,4%) şi Cluj (12,6).  Media la nivel naţional a fost de 10,5%.

Ultimele Stiri
abonare newsletter