Economie

Mai scump şi mai complicat. Preţul RCA ar putea creşte

Un proiect de lege aflat în dezbatere ar putea duce la majorarea tarifelor RCA.

Un proiect de lege aflat în dezbatere ar putea duce la majorarea tarifelor RCA. Un proiect de lege aflat în dezbatere ar putea duce la majorarea tarifelor RCA.

Asigurările RCA s-ar putea scumpi, după înfiinţarea unui corp de experţi pentru evaluarea daunelor.

Potrivit unui proiect de lege aflat în dezbatere, experţii şi evaluatorii tehnici auto ar putea evalua toate vehiculele avariate, în vederea stabilirii soluţiilor tehnice pentru repararea lor şi acordarea despăgubirii, conform contractului de asigurare obligatorie (RCA) sau facultativă (CASCO).


Înfiinţarea Corpului Experţilor şi Evaluatorilor Tehnici Auto din România (CEETAR) ar aduce însă prejudicii majore asiguraţilor şi pieţei locale de asigurări, susţin reprezentanţii Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) şi cei ai Uniunii Naţionale a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări din România (UNSICAR).

Proiectul a fost înregistrat la Senat pentru dezbatere publică în data de 10 aprilie, iar în data de 9 mai a primit avizul Consiliului Legislativ.


Costuri mai mari

Cele două asociaţi profesionale spun că efectul principal al adoptării proiectului de lege va fi majorarea primelor de asigurare ca rezultat al creşterii costurilor aferente regularizării daunelor auto.

„Clienţii companiilor de asigurări vor trebui să înţeleagă faptul că primele de asigurare auto vor creşte semnificativ din cauza costurilor reprezentate de onorariile aferente expertizelor tehnice şi a altor costuri legate de activitatea de evaluare. Totodată, introducerea unui asemenea sistem ar conduce cu certitudine la complicarea procesului de soluţionare a daunelor pe segmentul auto”, se arată într-un comunicat de presă comun al UNSAR şi UNSICAR remis Mediafax.


Mai mult, dacă proiectul de lege ar intra în vigoare, şoferii români ar avea o procedură mult mai complicată de urmat în cazul în care ar fi implicaţi într-un accident în afara ţării. „Ar trebui să se adreseze nu numai reprezentantului de despăgubiri al asigurătorului RCA ce urmează să suporte despăgubirea, ci şi unui membru al CEETAR”, se mai arată în comunicat.

Piaţă de peste 800 mil. euro

Potrivit proiectului de lege, soluţia stabilită de evaluatorul CEETAR poate fi acceptată de către părţi prin semnare, sau poate fi contestată doar în instanţă, această ultimă variantă generând din nou costuri suplimentare.


În plus, potrivit proiectului de lege, experţii CEETAR vor avea dreptul de a stabili dacă, după o daună, vehiculul poate fi introdus în trafic cu sau fără o nouă viză ITP, lucru care ar intra în conflict cu reglementările speciale privind activitatea Registrului Auto Român.

Anul trecut, asiguratorii au plătit daune de 435,75 milioane euro pe segmentul RCA şi 398,75 milioane euro pe segmentul CASCO. Cumulate, acestea reprezintă aproximativ 90% dintre daunele plătite pe asigurări generale în 2013.

abonare newsletter