Economie

15,6 milioane de lei cheltuiţi pe studii fără concluzii pentru proiectul Tarniţa

Studiile de fezabilitate pentru proiectul de 1,1 miliarde euro al construcţiei hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti, pentru care Hidroelectrica a plătit circa 3,5 milioane euro, nu conţin toate concluziile privind oportunitatea sau nu a derulării acestei investiţii, a anunţat Departamentul pentru Energie.

Corpul de Control al Departamentului pentru Energie a început în 5 mai o analiză privind felul cum au fost cheltuită, în perioada 2003-2014, suma de 15,6 milioane de lei, fără TVA, pe studii de fezabilitate pentru Tarniţa.

Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a transmis Consiliului de Administraţie (CA) al Hidro Tarniţa, firma de proiect înfiinţată în 1 noiembrie 2013, să prezinte un plan de acţiuni, conform căruia proiectul hidrocentralei să beneficieze de informaţiile obţinute în urma realizării studiilor, chiar dacă acestea nu conţin toate concluziile privind fezabilitatea sau nefezabilitatea proiectului. De asemenea, Departamentul pentru Energie solicită CA al Hidro Tarniţa să finalizeze studiile de fezabilitate privind proiectul în cauză la costuri minime.


Soarta Hidrocentralei de la Tarniţa-Lăpuşteşti este pusă deja sub semnul întrebării, exitând indicii că, pe lângă sumele imense de bani „pompate” în proiect, într-un final s-ar putea dovedi şi nerentabilă, din cauza preţului mare de producţie raportat la preţul de vânzare din piaţă. Citeşte aici cum ar putea un experiment al Hidroelectrica să arate în sfârşit cât de viabil este proiectul.

abonare newsletter