Economie

Bosch a inaugurat în Cluj o fabrică de componente auto

Bosch a inaugurat vineri în comuna Jucu, judeţul Cluj, cea de-a doua fabrică de componente auto pe care o deţine în România.

Investiţia s-a ridicat la peste 70 milioane euro, Bosch intenționează să aibă aici în jur de 750 de persoane până la sfârşitul anului.

În noua unitate de producţie din Cluj, furnizorul global de tehnologie şi servicii va produce componente electronice şi dispozitive de control pentru industria auto din Europa. Aceste componente vor fi folosite, de exemplu, în sistemele de asistenţă la conducere şi în sistemele de siguranţă, cât şi în cele de reducere a consumului de combustibil. Tot la Cluj se va fabrica în viitor şi „inima” sistemului de propulsie eBike pentru bicicletele electrice.


Dirk Hoheisel, membru în Consiliul de Administraţie al Grupului Bosch, a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută înainte de inaugurarea fabricii Bosch din Parcul Industrial Tetarom 3 de la Jucu, că noua fabrică "este un pilon important" al companiei, care are rolul de a consolida activitatea de producţie şi de dezvoltare din Europa.

Fabrica face parte din divizia de electronică auto a Bosch, care deţine la nivel global 13 unităţi de producţie, cu 24.000 de angajaţi, potrivit comunicatului.


Hala în care se află actuala fabrică a fost ridicată de constructorul sibian Con-A, care mai are și alte lucrări în curs la Cluj, între care și Sala Polivalentă. Astfel, fabrica Bosch din Cluj a fost recompensată intern de concernul german cu premiul „Automotive Electronics Speed Award“, pentru viteza ridicării fabricii, munca în echipă și dedicarea arătată de angajații Bosch în demararea acestei investiții pornită de la zero, de tip greenfield. 

Conform director executiv zonal al CON-A Sibiu, Cristian Maniţiu, aceste hale sunt cele mai aspectuoase hale pe care le-au făcut până acum, cu un concept complet diferit faţă de ceea ce au mai executat.


Mihai Boldijar, directorul general al Robert Bosch SRL, a declarat, în conferinţa de presă de la lansare, că Bosch "a venit în Cluj ca să rămână".

Prezent la evenimentul de inaugurare a fabricii, premierul Victor Ponta a declarat că ajutorul de stat oferit de Guvern companiei Bosch, în valoare de peste 25 de milioane de euro, a fost "cea mai bună investiţie".

Etichete: inaugurare jucu Bosch
abonare newsletter