Economie

Cea mai mare FERMĂ DE BIZONI din Europa, la Cluj!

Cea mai mare fermă de bizoni din Europa, situată pe teritoriul comunei clujene Recea Cristur, a fost inaugurată vineri.

Investiţia, care se ridică până în prezent la 2,5 milioane de euro, aparţine omului de afaceri german Hans Kilger şi danezului Rudolf Kerner, care este crescător de animale. Directorul general al firmelor din România aparţinând celor doi investitori şi administrator al fermei de bizoni este fostul secretar de stat în Ministerul de Interne, Toma Rus.

În momentul de faţă efectivul de bizoni numără 278 de animale, repartizate în trei ferme, dintre care 50 au fost aduşi de Rudolf Karner chiar vineri. Primii bizoni au fost aduşi în România în toamna anului trecut, iar până în 2017 se doreşte ca efectivul de animale să atingă 2.000 de capete.


„Cei doi proprietari ai firmei au încheiat înţelegeri cu toate fermele care vând bizoni vii din Europa şi preconizăm că vom cumpăra în fiecare an un efectiv de 100 de bizoni şi din acest an sperăm să avem şi noi 100 de fătări, de la anul 150, 200, şi aşa mai departe. Dacă nu vom avea sacrificări vom creşte cu efectivul foarte repede. Va trebui să şi achiziţionăm pentru a putea creşte până la 2000 de bizoni, dar ne trebuie şi peste 2.000 de hectare de păşune”, a spus Toma Rus.

Acesta a explicat că unui bizon îi trebuie, pentru a putea rămâne în stabulaţie liberă, un hectar de păşune. În acest moment ferma a concesionat de la sătenii din comună aproximativ 500 de hectare de păşune, la care se adaugă alte 100 pe care au fost cultivate grâne pentru hrana animalelor.


Preţuri mari

Bizonii sunt crescuţi pentru carnea lor fragedă. În Europa un kilogram de fleică ajunge şi la 80 de euro. Un pui se vinde cu 1500 de euro. Poate ajunge să cântărească şi la 1400 de kg, iar un kilogram de carne de bizon costă în Europa 70-80 de euro. Şi în România, în unele restaurante, se găseşte în meniu friptură de bizon. Preţul unei porţii de 300 de grae costă  peste 200 de lei.

Conform unui studiu recent, carnea de bizon are cu 75 la sută mai puţină grăsime şi cu 40 la sută mai multe proteine decât carnea de vacă. E o importantă sursă de fier, are un nivel al colesterolului scăzut şi mai puţine calorii decât carnea de pui.


De ce Clujul

La rândul său, Hans Kilger, unul dintre cei doi proprietari ai fermei, a declarat că a ales Transilvania ca şi loc pentru dezvoltarea acestei afaceri din mai multe motive, unele care ţin de climatul necesar creşterii bizonilor, altele care sunt de ordin cultural.

„Sunt convins că am făcut alegerea potrivită de a investi în această ţară deoarece este o tradiţie la crescutul vitelor şi în cultivarea pământului. Bizonii sunt ideali pentru această ţară deoarece există suprafeţe mari de teren şi îi putem ţine şi peste iarnă în stabulaţie liberă, ceea ce în altă parte nu ar fi posibil, din cauza suprafeţelor reduse. Un alt lucru important pentru mine a fost Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca care mie îmi permite să vin foarte des aici. Iar Transilvania pentru noi, cei care provenim din Germania însemană foarte mult pentru că unii nemţi au rădăcini aici”, a declarat Kilger.


Investitorul, care de meserie este auditor şi expert contabil, are afaceri în imobiliare în Germania, în landul Bavaria - de aici şi denumirea fermei – B de la Bavaria, iar T de la Transilvania şi este convins că în viitorul apropiat România va deveni cel mai important exportator de carne de bizon de pe Continent, având în vedere că într-un timp atât de scurt s-a reuşit ca ferma de la Recea Cristur să devină cea mai mare crescătorie de acest fel din Europa.

Planuri mari

Proiectul celor doi oameni de afaceri presupune, pe termen lung, şi crearea unui lanţ de restaurante, atât în România, dar mai cu seamă în Germania, precum şi comercializarea cărnii, care poate fi vândută în Europa la preţuri cuprinse între 20 şi 70 de euro kilogramul, în funcţie de calitate.


În acest moment firma BT Bison Ranch are 30 de angajaţi din comuna Recea Cristur, iar până în 2017 numărul lor ar putea depăşi 50.

„Acum doi ani când i-am adus pe cei doi investitori a fost un pic de zâmbet pe buzelele tuturor, dar iată că acum lucrurile se concretizează. Ce este cel mai important sunt cele 30 de locuri de muncă, iar lucrurile se vor dezvolta în continuare şi numărul se va multiplica. Eu zic că 30 de noi locuri de muncă pentru o comună este destul de mult”, a declarat şi preşedintele Consiliului Judeţean Horea Uioreanu, care a precizat că firma donează şi alimente pentru căminul de bătrâni din comună, aflat în administraţia Consiliului Judeţean.

Proprietarii mai doresc, de asemenea, să deschidă în zonă şi un complex de vânătoare şi unul de turism.

„Proiectul presupune şi crearea unui complex de vânătoare, dar aşteptăm să îndeplinim toate condiţiile legale pentru a putea autoriza acest ţarc”, a spus Toma Rus, care a explicat că în complexul respectiv se vor putea vâna mufloni, cerbi carpatini şi lopătari, precum şi mistreţi. Acesta animale vor fi asigurate de o crescătorie care va fi amenajată pe lângă complexul de vânătoare.

BT Ranch are 278 de bizoni pe 500 de hectare în comunele clujene Recea Cristur şi Ţaga.

La Recea Cristur proprietarii au de gând să mai facă un complex hotelier de vânătoare cu cabane, un ţarc de vânătoare (cu cerbi lopătari, cerbi carpatini, mufloni şi mistreţi), o crescătorie de sturioni, un abator, o carmangerie, un lanţ de steakhouse-uri în România şi Germania.

Investiţia din comuna clujeană Recea Cristur se ridică la circa 1,5 milioane de euro şi se derulează prin asociaţia crescătorilor de animale din Recea Cristur care are patru firme - BT Farm & Agriculture care are statutul de companie-mamă, iar celelalte sunt BT Bison Ranch, BT Wild Ranch şi BT Farming.

Rus spune că s-a implicat în această afacere deoarece crede în reuşita proiectului. El e angajat din octombrie 2013, fiind şi profesor asociat la UBB. „Şase luni din an locuiesc la Recea Cristur. Aveau nevoie de sprijinul meu. L-am acordat cu tot dragul“, a afirmat Rus.

Oamenii din comună au fost uimiţi când au văzut bizonii. Nu ştiau cum să se poarte cu ei, dacă să se comporte aşa cum fac cu vitele ori ba.

„Venim dimineaţa cu doi colegi, le punem făină, le punem fân. Sunt foarte sensibili. Trebuie să fii calm cu ei, să le vorbeşti“, spune Ioan Vlaic (44 de ani) din satul Panticeu, care lucrează la fermă de 3 luni. Cel mai mic salariu la BT Ranch este de 1.200 de lei.

Ultimele Stiri
abonare newsletter