Economie

Adio parc fotovoltaic. Polus Real Estate: Proiectul Cartierul Tineretului va continua

Reconversia Cartierului Tineretului din proiect imobiliar într-un parc fotovoltaic a fost blocată definitiv de Curtea de Apel Târgu Mureș.

Astfel, instanța a anulat definitiv și irevocabil hotărârea AGA a SC Cartierul Tineretului Cluj SRL, prin care cota-parte de 49% deținută de Polus Real Estate era cesionată cu titlu gratuit către SC Green Energy Napoca SRL, companie controlată de Árpád Pászkány.

„Această decizie permite acționarilor majoritari să continue dezvoltarea unuia dintre cele mai mari și mai moderne proiecte imobiliare din România și protejează investiția de 8 milioane de euro deja făcută de către aceștia” spune Csiszér Lajos Péter, directorul companiei Polus Real Estate.


Într-un comunicat de presă al firmei Polus Real Estat de marţi se arată faptul că "forul local al municipiului Cluj-Napoca (Consilul Local), partenerul SC Polus Real Estate SRL în proiectul „Cartierul Tineretului”, a fost înștiințat de revocarea fostului director Sebők Andrea Betty (căreia hotărârea de revocare i-a fost comunicată prin executor judecătoresc)".

„Cu toate acestea, CL a acceptat în continuare valabilitatea declarațiilor făcute de ea sau de către mandatarii săi. Aceste declarații s-au făcut fără acordul acționarilor majoritari ai Polus Real Estate și contrar voinței acestora, fără niciun mandat legal, de către persoane care nu aveau dreptul să reprezinte compania în fața administrație locale. Aceste semnături și declarații, pe lângă faptul că sunt lovite de nulitate și nu pot avea efecte legale, ar putea avea și aspecte de natură penală, în raport cu daunele produse”, a mai precizat Csiszér Lajos Péter.


„Conducerea Polus Real Estate a avut mereu încredere că autoritățile române vor trage la rândul lor această concluzie evidentă, care reiese din litigiul civil. De asemenea, noi am informat deja publicul că mai mult de 8 milioane de euro sunt investite în pregătirea și planificarea acestui proiect imobiliar, sumă care ar fi fost pierdută în întregime în cazul în care proprietățile din Cartierul Tineretului ar fi fost transferate în mod ilegal”, a mai declarat Csiszér Lajos Péter.

Pentru a-și proteja investiția, Polus Real Estate a pornit procedura de dizolvare și de lichidare a SC Cartier Tineretului Cluj SRL, litigiu care a fost suspendat până la recenta decizie, definitivă și irevocabilă, a Curții de Apel Târgu Mureș.


În prezent, Polus Real Estate intenționează să continue procesul și va continua să ia toate măsurile legale necesare pentru a se asigura că toate permisele de construcție neautorizate vor fi anulate, investițiile în viitor protejate, iar planurile originale de investiții imobiliare vor fi puse în aplicare.

„Polus Real Estate Polus salută decizia Curții  de Apel, care - pentru de a doua oară – constată nulitatea absolută a unei decizii ilegale a companiei SC Cartierul Tineretului Cluj SRL. Acest lucru aduce înapoi România pe harta de dezvoltare europeană și va consolida încrederea în piață locală”, a conchis Csiszér Lajos Péter.


Reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca spun că este vorba doar despre o anulare a unei hotărâri a Adunării Generale a Acţionarior şi afectează doar părţile implicate.

„Procesul de la Târgu Mureş priveşte doar părţile implicate, este vorba doar de anularea unei hotărâri a Adunării Generale a Acţionarilor, pe noi, ca şi primărie nu ne afectează obiectul procesului, afectează doar părţile implicate. Noi avem mai multe procese la Cluj care sunt încă în curs de soluţionare. Decizia instanţei de la Mureş nu împietează asupra bunului mers al procesului nostru”, au precizat aceştia.


Istoria unui cartier neconstruit

În 12 ianuarie 2007, Consiliul Local Cluj-Napoca a semnat un partneriat public-privat cu Polus Real Estate care prevedea construirea unui cartier rezidenţial, Cartierul Tineretului, prin înfiinţarea unei companii numite SC Cartierul Tineretului SRL, cu o perioadă de funcţionare limitată la cinci ani.

“Asociaţii acestui SRL erau Consiliul Local Cluj-Napoca (51 la sută) şi Polus Real Estate (49 la sută). Aceasta din urmă este o companie deţinută de către Sándor Demján şi Sándor Nyúl, cu un pachet de acţiuni majoritar, de 87 la sută. Restul acţiunilor sunt deţinute de persoana privată Pászkány Árpád, cu o cotă de 13 la sută”, a spus directorul Polus Real Estate, Csiszer Lajos.

Csiszer a afirmat că, în urma crizei economice, proiectul de construire a Cartierului Tineretului a fost stopat, iar fostul administrator al Polus Real Estate Sebok Betty a decis, în 2010, începerea procedurilor privind reconversia proiectului imobiliar cu unul care prevederea construirea unui parc fotovoltaic, fără aprobarea acţionarilor majoritari ai firmei. 

“Transformarea unui cartier rezidenţial într-un parc fotovoltaic s-a făcut fără acordul acţionarilor majoritari ai Polus Real Estate şi contrar voinţei acestora, de către persoane care nu aveau dreptul să reprezinte compania în faţa administraţiei locale. Fără a-i consulta pe acţionarii majoritari, atât administratorul, cât şi alte persoane împuternicite de către acestea, fără niciun mandat valabil legal, au hotărât reconversia proiectului şi cesiunea cotei-părţi de 49 la sută deţinută de Polus Real Estate în SC Cartierul Tineretului SRL către Green Energy Napoca SRL, companie controlată de Pászkány Árpád”, a spus Csiszer Lajos.

El a adăugat că, în urma deciziei de reconversie a proiectului imobiliar, compania controlată de Pászkány Árpád a vrut să creeze un proiect de energie verde pe un teren aflat în proprietatea firmei SC Cartierul Tineretului SRL, “împotriva acordului acţionarilor, fără o despăgubire proporţională şi fără nicio procedură de achiziţie publică”.

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, declara în noiembrie 2012 că proiectul construirii parcului fotovoltaic va continua, deoarece hotărârea de consiliu local care a decis reconversia Cartierului Tineretului este în vigoare.

abonare newsletter