Economie

Ponta: Curentul SE VA SCUMPI cu 50% dacă Băsescu nu va promulga legea certificatelor verzi

Premierul Victor Ponta susţine că facturile la energie vor exploda dacă preşedintele Traian Băsescu mai amână promulgarea Legii privind certificatele verzi. Şeful statului a precizat că aşteaptă până ce proiectul este avizat de Comisia Europeană.

"Vreau să prezint o situaţie foarte clară, legată de cel mai mare pericol prin care trece România în 2014, pericolul exploziei preţurilor la energia electrică. Preşedintele a refuzat de două ori promulgarea legii prin care se reducea cota de certificate verzi. O să prezint care este implicaţia. Dacă facem cum zice Băsescu, toate facturile se măresc cu 50%. Soluţiile sunt să trecem peste preşedinte, să apărăm industria şi consumatorii români eventual printr-o nouă ordonanţă, dacă domnia sa refuză", a spus Victor Ponta, potrivit Realitatea.net.

Peste câteva ore, premierul şi-a nuanţat declaraţia. Însă doar la sesizarea jurnaliştilor.

"Aici este vorba despre interesul cetăţenilor şi al marilor consumatori. Preşedintele şi unele companii private au alte interese în acest sens. Reconsiderarea cotei din 2014 va asigura păstrarea preţului actual, respectiv preţ de bursă. Dacă legea votată de Parlament nu este promulgată până la 1 aprilie, preţurile vor creşte cu 50%. Din acest motiv, Guvernul a susţinut în parlament această modificare. Parlamentul a votat această modificare în 17 decembrie", a spus Victor Ponta.

Declaraţiile premierului vin după ce, marţi, preşedintele a anunţat că aşteaptă avizul Comisiei Europene pentru a promulga legea privind certificatele verzi.


"Legea certificatelor verzi e în Parlament pentru că trebuia să vină aviz de la CE. Vă asigur că nu am nimic împotrivă să fie promulgată imediat ce îndeplinim toate procedurile pentru ca România să nu se mai aleagă cu un infringement", a spus Băsescu.

abonare newsletter