Economie

Produse ecologice sub semnul întrebării în magazinele din Cluj. Amenzi de 10.000 de euro şi peste 200 de kg de produse retrase

Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Cluj a desfăşurat o acţiune de control privind respectarea prevederilor legale în ceea ce priveşte modul de comercializare şi etichetare a produselor alimentare ecologice.

Potrivit unui comunicat de presă de miercuri, au fost controlaţi 21 operatori economici, la 15 dintre aceştia fiind semnalate neconformităţi .

„Au fost controlate 1389 kg produse, din care cu abateri 211 kg. în valoare de 8.981 lei. S-a dispus oprirea temporară de la comercializare a cantităţii de 203 kg , în valoare de 8.651lei. Au fost oprite definitiv de la comercializare 8 kg produse, în valoare de 330 lei. Au fost aplicate 19 sancţiuni contravenţionale, din care amenzi  în valoare de 43.000 lei”, au declarat reprezentanţii OPC Cluj.


Principalele aspecte neconforme regăsite au fost: produse expirate, neconformităţi în ceea ce priveşte modul de etichetare, astfel că pe etichete nu era înscrisă originea materiei prime, înscrierea de menţiuni care pot induce în eroare potenţialii consumatori asupra naturii produsului, conferindu-i acestuia caracteristici pe care nu le posedă (înscriere pe etichetă sau capacul produselor a unei denumiri de societate care conţine cuvântul BIO pe fond verde cu înscris alb, când de fapt produsul nu este unul „bio”).

abonare newsletter