monitorulcj.ro Menu
Economie

Amenzi de aproape 800.000 lei, date în sectorul asigurărilor

Peste 43 de amenzi, în valoare totală de 782.000 de lei, au fost aplicate în perioada 29 aprilie 2013 - 31 decembrie, în sectorul asigurărilor de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Amenzi de aproape 800.000 lei aplicate de ASF în sectorul asigurărilor

Cele mai mari amenzi, de peste 50.000 lei, au fost aplicate firmelor de asiguări ONIX Asigurări SA, Societatea Comercială de Asigurare-Reasigurare ASTRA SA, OMNIASIG VIENNA INSURANCE GROUP SA și Euroins România Asigurare Reasigurare SA.

Astfel, Directorului General și Președinte al Consiliului de Administrație al Societății ONIX Asigurări SA, Simone Lentini, i-a fost retrasă aprobarea pentru nerespectarea unor condițiile asumate față de CSA.


Societatea Comercială de Asigurare-Reasigurare ASTRA SA a fost sancționată cu mai multe amenzi, în valoare totală de 130.000 lei, pentru nerespectarea procedurilor privitoare la instrumentarea dosarelor de daună.

Și societatea OMNIASIG VIENNA INSURANCE GROUP SA a fost amendată pentru nerespectarea procedurilor privitoare la instrumentarea dosarelor de daună dar și pentru nerespectarea procedurilor de soluționare a petițiilor referitoare la activitatea asigurătorilor și intermediarilor în asigurări. Valoarea totală a sancținiilor este de 130.000 lei iar aceasteia i s-a impus și un termen de maxim 60 de zile pentru rectificarea neregulilor constatate de ASF.


Ultima societate de asigurări sancționată este Euroins România Asigurare Reasigurare SA. Aceasta a primit o amendă în cuantum de 50.000 lei pentru nerespecatrea porcedurilor de soluționare a dosarelor de daună respinse de societate, pentru care termenul de prescripție nu a intervenit.

”Chiar dacă în anul 2013, prin aplicarea politicii de sancționare graduală și progresivă (mergând până la interzicerea temporară a practicării RCA de către o societate), ASF a fost percepută ca un supraveghetor mai ferm în piața asigurărilor, Autoritatea de Supraveghere Financiară precizează că obiectivul supravegherii este acela de conformare voluntară a industriei reglementate și nu de conformare în urma aplicării de amenzi (...)Controalele ASF vor continua și în anul 2014 pentru a crea premizele ca societățile de asigurări să înțelegă pe deplin că trebuie să instrumenteze și să finalizeze dosarele de daună într-un mod adecvat, cu respectarea drepturilor asiguraților”, transmit reprezentanții ASF.