Economie

Amenzi de aproape 800.000 lei, date în sectorul asigurărilor

Peste 43 de amenzi, în valoare totală de 782.000 de lei, au fost aplicate în perioada 29 aprilie 2013 - 31 decembrie, în sectorul asigurărilor de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Cele mai mari amenzi, de peste 50.000 lei, au fost aplicate firmelor de asiguări ONIX Asigurări SA, Societatea Comercială de Asigurare-Reasigurare ASTRA SA, OMNIASIG VIENNA INSURANCE GROUP SA și Euroins România Asigurare Reasigurare SA.

Astfel, Directorului General și Președinte al Consiliului de Administrație al Societății ONIX Asigurări SA, Simone Lentini, i-a fost retrasă aprobarea pentru nerespectarea unor condițiile asumate față de CSA.


Societatea Comercială de Asigurare-Reasigurare ASTRA SA a fost sancționată cu mai multe amenzi, în valoare totală de 130.000 lei, pentru nerespectarea procedurilor privitoare la instrumentarea dosarelor de daună.

Și societatea OMNIASIG VIENNA INSURANCE GROUP SA a fost amendată pentru nerespectarea procedurilor privitoare la instrumentarea dosarelor de daună dar și pentru nerespectarea procedurilor de soluționare a petițiilor referitoare la activitatea asigurătorilor și intermediarilor în asigurări. Valoarea totală a sancținiilor este de 130.000 lei iar aceasteia i s-a impus și un termen de maxim 60 de zile pentru rectificarea neregulilor constatate de ASF.


Ultima societate de asigurări sancționată este Euroins România Asigurare Reasigurare SA. Aceasta a primit o amendă în cuantum de 50.000 lei pentru nerespecatrea porcedurilor de soluționare a dosarelor de daună respinse de societate, pentru care termenul de prescripție nu a intervenit.

”Chiar dacă în anul 2013, prin aplicarea politicii de sancționare graduală și progresivă (mergând până la interzicerea temporară a practicării RCA de către o societate), ASF a fost percepută ca un supraveghetor mai ferm în piața asigurărilor, Autoritatea de Supraveghere Financiară precizează că obiectivul supravegherii este acela de conformare voluntară a industriei reglementate și nu de conformare în urma aplicării de amenzi (...)Controalele ASF vor continua și în anul 2014 pentru a crea premizele ca societățile de asigurări să înțelegă pe deplin că trebuie să instrumenteze și să finalizeze dosarele de daună într-un mod adecvat, cu respectarea drepturilor asiguraților”, transmit reprezentanții ASF.

Ultimele Stiri
abonare newsletter