monitorulcj.ro Menu
Economie

România a atras 2 mld $ din vânzarea de obligaţiuni pe 10 şi 30 de ani

România a atras 2 miliarde dolari de pe pieţele internaţionale prin două emisiuni de obligaţiuni, cu maturităţi de 10 şi 30 de ani, la randamente sub nivelurile indicative prezentate investitorilor.

România a atras 2 mld $ din vânzarea de obligaţiuni pe 10 şi 30 de ani

Titlurile la 10 ani au fost vândute la 220 puncte de bază (2,2 puncte procentuale) peste referinţa titlurilor de trezorerie SUA, potrivit Reuters. Astfel, randamentul emisiunii ar fi de 5,04%.


Obligaţiunile cu scadenţa la 30 de ani au fost vândute pe piaţă la aproximativ 250 puncte de bază (2,5 puncte procentuale) peste costul de referinţă al titlurilor de Trezorerie SUA, randamentul fiind de 6,28%. Emisiunea pe 30 de ani reprezintă o premieră din punct de vedere al maturităţii.

Potrivit anunţului iniţial, titlurile la 10 ani aveau un randamentul indicativ de 237,5 puncte de bază (2,375 puncte procentuale) peste referinţa titlurilor de trezorerie SUA, iar cele pe 30 de ani de aproximativ 270 puncte de bază (2,7 puncte procentuale) peste costul de referinţă al titlurilor de Trezorerie SUA.

BNP Paribas, Citigroup şi JP Morgan sunt aranjori principali ai plasamentului de obligaţiuni.

Ministerul Finanţelor estimează pentru acest an atragerea de finanţare de circa 2 miliarde euro de pe pieţele internaţionale, prin programul Medium Term Notes (MTN), operaţiuni care vor fi efectuate în funcţie de condiţiile din pieţe. În cazul unor circumstanţe favorabile, statul ia în calcul şi prefinanţarea.

Guvernul a anunţat în luna noiembrie că plafonul maxim al emisiunilor de titluri de stat pe pieţele externe (MTN) a fost aproape dublat, de la 8 miliarde euro la 15 miliarde euro, şi extins astfel încât să acopere următorii trei ani, respectiv 2014-2016. MTN a fost aprobat în 2010 pentru o perioadă de trei ani.

Iniţial, programul de emisiuni MTN a avut un plafon de 7 miliarde euro, suplimentat în iunie anul trecut cu 1 miliard de euro pentru a acoperi necesarul de finanţare pentru 2013.

Cea mai recentă ieşire pe pieţele externe a avut loc în luna octombrie, când România a îmrumutat luni 500 milioane de euro printr-o emisiune de obligaţiuni denominate în euro.

Etichete: dolari americani