Economie

Culturile agricole, compromise din cauza lipsei de precipitaţii

Solul este lipsit de umiditate din cauza lipsei precipitaţiilor, lucru care afectează grav agricultura. Culturile de toamnă, grâul, orzul şi rapiţă, au cel mai mult de suferit.

La ce temperaturi a înregistrat termomentrul în aceste zile, putem spune că suntem la început de primăvară şi nu în mijlocul iernii. Temperaturile au fost mai mari cu până la 10 grade decât temperaturile obişnuite pentru această perioadă.

În timp ce unii se bucură de acest lucru, deoarece se pot plimba în voie, pe agricultori nu îi încălzesc deloc aceste temperaturi ridicate.


Agricultura este grav afectată din cauza lipsei de precipitaţii ceea ce face ca solul să fie lipsit de umiditate. Specialiştii spun că în cazul în care nu se vor înregistra precipitaţii abundente în următoarea perioadă, unele culturi vor avea mult de suferit.

 „Agricultura e afectată din cauza lipsei de precipitaţii, iar din păcate nici nu sunt anunţate în următoarea perioadă. Cele mai mari probleme sunt la culturile de câmp, în special la grâul de toamnă, orz şi rapiţa de toamnă. Solul e lipsit de umiditate. El se poate reface doar dacă vor fi precipitaţii puternice în ultima perioadă. Din anii 1995 încoace doar în 4-5 ani solul nu a avut deficit de apă. E un handicap serios şi va avea grav de suferit agricultura”, a declarat pentru Monitorul de Cluj, dr.ing.prof. Ioan Haş, şeful Staţiunii de Cercetare Agricolă Turda.


Meteorologii spun că decembrie a fost a doua cea mai secetoasă lună de când se fac înregistrări meteorologice, şi nici luna ianuarie nu a debutat mai bine din acest punct de vedere. Precipitaţiile au fost de aproximativ 10 litri pe metru pătrat, de şapte ori mai puţin faţă de cantitatea normală.

Etichete: culturi agricole
Ultimele Stiri
abonare newsletter