Economie

Ce loc ocupă Clujul, în topul celor mai mari averi din România

Clujul scade în continuare, în ceea ce priveşte harta milionarilor, în raport cu alte judeţe.

Potrivit capital.ro, dacă în 2012 averile cumulate ale milionarilor din București (110 la număr) erau de 4,42 miliarde de euro, în 2013, averile celor 109 bogați mai însumează doar 2,1 miliarde de euro. Restul milionarilor din teritoriu aveau averi de 3,05 miliarde de euro în 2012, iar în 2013 cuantumul acestora a crescut la 4,25 miliarde de euro. În concluzie, raportul de forțe s-a mutat clar pe bogații din provincie, în ciuda faptului că din top zece cei mai bogați români nu au căzut decât Dinu Patriciu și Frank Timiș. Surpriza topului celor mai bogați zece români este intrarea în acest grup de elită a fraților Pavăl, întemeietorii grupului de firme Dedeman.

După București și Ilfov, județul cu cei mai mulți milionari și cea mai mare valoare cumulată a averilor acestora este Constanța, unde cei 23 dintre cei mai potenți oameni de afaceri au împreună 1,47 miliarde de euro. Cu o excepție. Județul Teleorman care, chiar dacă nu este printre cele mai bogate, apare totuși pe locul doi în clasamentul regional datorită faptului că aici își are reședința cel mai bogat român, Ioan Niculae.

Clujul scade în continuare

După Constanța urmează județul Bacău, una dintre cele mai dinamice regiuni ale României, cu valoare cumulată a averilor de 1,13 miliarde de euro, mai scrie capital.ro. Bacăul este cel care, chiar în perioadă de criză, a reușit să aducă doi milionari noi și cu averi nu tocmai mici. De altfel, Bacăul este singurul județ (în afara Bucureștiului) care are doi reprezentanți în top zece, frații Adrian și Dragoș Pavăl, respectiv Dorinel Umbrărescu. Pe de altă parte, unul dintre cei doi milionari nou-intrați în top 300, Cătălin Grigoriu, este văr primar cu patronii Dedeman. Interesant este, de asemenea, faptul că doi dintre milionarii din județul Bacău sunt printre „regii asfaltului“, specializați în construcții de infrastructură. Este vorba de Dorinel Umbrărescu, cel care a cumpărat și o bancă, fosta ATE Bank, aflată acum în plin proces de constituire, și de Costel Cășuneanu, care a preferat să caute din acest an lucrări doar în străinătate.


Tendința de scădere manifestată de jude­țul Cluj anul trecut continuă și în acest an, când totalul averilor cumulate a fost de 515,5 milioane de euro, în scădere cu 73 de milioane de euro față de anul precedent. Și ca număr de milionari Clujul are mai puțini reprezentanți în Top 300 anul acesta decât anul trecut.
Cele mai sărace județe ale României au, în general, un singur reprezentant în Top 300 cei mai bogați români, iar averea lor este cu mult sub 50 de milioane de euro. În ordine, cel mai sărac județ este Hunedoara cu 23,5 milioane de euro, urmat de Călărași, Suceava, Botoșani și Giurgiu

Etichete: cluj
abonare newsletter