monitorulcj.ro Menu
Economie

Apartamentele cu două camere din Atena se vând la preţ de garsonieră confort II în Cluj

Criza grecească a dus la deprecierea drastică a imobilelor din Atena, astfel încât, cele mai puţin dorite locuinţe din Cluj-Napoca au ajuns să coste mai mult decât apartamentele cu două camere din capitala elenă.

Apartamente cu două camere din Atena se vând la preţ de garsonieră confort II în Cluj

După prăbuşirea pieţei imobiliare, preţurile apartamentelor cu două camere din Atena au scăzut până la 10.000-15.000 de euro, iar pentru anul următor Federaţia Agenţilor Imobiliari Eleni se aşteaptă la continuarea trendului accelerat de declin.

Pentru aceeaşi sumă, locuinţe sub 25 de mp în Cluj

Cu mai puţin de 15.000 de euro în Cluj se pot cumpăra doar garsoniere confort II sau III.


„În cel mai bun caz, pentru 15.000 de euro, în Cluj-Napoca se poate achiziţiona o garsonieră confort II, de regulă, fostă cameră de cămin, de aproximativ 20 de mp, cu baie şi spaţiu pentru gătit construite ulterior. Astfel de locuinţe se găsesc în zona Expo Transilvania şi Mănăştur. Mai există varianta confort III, garsoniere de 11 mp, tot foste camera de cămin, care se vând cu aproximativ 8.000 de euro.

Clienţi sunt însă destul de puţini pentru astfel de locuinţe. Oamenii preferă să facă un efort financiar, să-şi ia un credit şi că cumpere locuinţe mai spaţioase”, a explicat Tudor Marc, consilier Welt Imobiliare.


Ce a dus la scăderea preţurilor în Grecia

Colapsul preţurilor a fost cauzat de eforturile disperate ale unui număr tot mai mare de proprietari de a vinde, astfel încât să scape de povara tot mai mare a taxelor. Veniturile la buget din taxa pe proprietăţi imobiliare sunt estimate anul următor la 3,8 miliarde de euro, faţă de 500 de milioane de euro în 2009, potrivit Kathimerini.

De asemenea, imigranţii preferă să vândă pentru a putea părăsi ţara, în timp ce proprietarii greci găsesc cu dificultate chiriaşi, iar sumele încasate abia acoperă taxele.


Preţurile au scăzut considerabil în general, dar cel mai puternic afectate sunt apartamentele cu două camere din Kato Patissia, Kypseli, Aghios Panteleimon, Sepolia şi Pangrati, precum şi cele situate la parterul clădirilor în diverse zone ale Atenei.

Chiar şi la preţuri de 10.000-15.000 euro, cererea este aproape inexistentă, notează Kathimerini.


Un sondaj recent al Băncii Greciei arată că o locuinţă este vândută după ce s-a aflat pe piaţă în medie 10 luni, în timp ce diferenţa dintre preţul cerut şi cel primit este de circa 20%.

Nou impozit pe proprietate, nou colaps imobiliar

Federaţia Agenţilor Imobiliari Eleni a avertizat, luni, că piaţa ar putea intra în colaps din cauza unui nou impozit pe proprietate.


După o scădere a preţurilor cu 30-50% în ultimii ani, din cauza recesiunii şi a taxelor, noul proiect de lege în loc să reducă impozitarea excesivă îngheaţă tranzacţiile, a avertizat preşedintele organizaţiei agenţilor imobiliari, Ioannis Revithis, citat de AFP.

Potrivit acestuia, preţurile din 2014, an critic pentru piaţa imobiliară, vor continua să scadă, cu până la 20%.

Statul elen a fost nevoit să introducă o taxă pe locuinţe la cererea creditorilor internaţionali, întrucât măsura a fost considerată o sursă sigură de venit.