Economie

Care sunt cele mai puțin dorite locuri de muncă din Cluj?

Meseria rămâne brățară de aur pentru cei în căutarea unui loc de muncă. Singurele joburi pentru care concurența nu este la nivel local de ordinul sutelor pe un singur post sunt acelea pentru care se cer cunoștințe specifice.

Monitorul de Cluj a întocmit, pe baza ofertelor din Cluj publicate pe site-ul de recrutare bestjobs.ro, un top al celor mai puțin dorite locuri de muncă din oraș, adică acelea care sunt, cel puțin teoretic, mai ușor de ocupat.

Sudorii, medicii veterinari sau specialiștii în IT, floare rară pentru angajatori

Primul loc de muncă din clasament, după ordonarea crescătoare în funcție de numărul de aplicații înregistrate de la publicarea pe site, este un post de programator C++, care a adunat doar trei CV-uri, deși se promite un salariu net de aproximativ 2.000 de dolari.


Următoarea pe lista „indezirabilelor” este o poziție de medic veterinar, cu zece aplicații. Însă lista de cerințe nu e tocmai scurtă: candiadații trebuie să fie absolvenți ai Facultății de Medicină Veterinară;să aibă experiență în domeniu minim 3 ani; drept de liberă practică a medicinei veterinare în România;  să cunoască procedurilor chirurgicale specifice (ex. sterilizare); să aibă disponibilitate pentru deplasări în toată țara; să cunoască limba engleză la un nivel avansat; să aibă abilitatea de a conduce o echipa de suport într-un mediu dinamic; abilitatea de a organiza și executa proceduri de lucru; rezistență la stres; să  cunoașcă legislația din România referitoare la drepturile animalelor și să dețină carnet de conducere cat B.

Nici meseriile care nu necesită studii superioare nu au mai mult sucess. Astfel că, pentru un post de lăcătuș-sudor au aplicat doar 21 de persoane într-o lună, cu toate că se oferă „un pachet salarial motivant, condiții deosebite de lucru în cadrul unui colectiv dinamic, profesionist, prime de sărbători”.


Toată lumea vrea să fie asistent manager

De ambiție, bună organizare și cunoștințe de limba engleză pare să nu ducă lipsă nimeni, astfel că, posturile de asistent manager, de fapt denumirea care este acum la modă pentru postul de secretară, nu duc lipsă de candidați.

Aproape 300 de aplicații a numărat o astfel de ofertă pe bestjobs.ro. Ce-i drept nici exprimarea, nici cerințele nu sunt foarte sofisticate, aproape orice absolvent de liceu sau facultate putând să le bifeze.


„Căutam o persoană ambițioasă , organizată care se v-a(sic!) ocupa de întocmirea ofertelor și colaborarea cu furnizorii externi. Job-ul presupune cunoștinte temeinice de limba engleză și excel”, se arată în anunț.

Nu vrea nimeni la stat sau sunt puține șansele de angajare?

Conform informațiilor prelucrate de eJobs în ultimele trei luni, joburile cu cei mai puţini candidaţi au provenit din sectorul public / administrativ, din cel al achiziţiilor și din agricultură.


Posibile explicaţii pentru dificultatea cu care se ocupă prin concurs sunt dosarul stufos care trebuie pregătit doar în vederea înscrierii la concurs şi apoi  cazurile de nepotism care au fost dezvăluite de-a lungul timpului.

Mai exact, este vorba despre nici mai mult, nici mai puţin de 10 condiţii pentru înscrierea la concurs pentru a ocupa un post public, dar și ideea că locurile de bugetari sunt de regulă scoase pentru cineva anume și că a încerca să concurezi când deja se cunoaște câștigătorul nu are sens.


„Există, însă, situaţii când job-uri din domeniul construcţiilor, industriei sau din cel medical au înregistrat un număr mic de aplicanţi, principalele motive fiind legate de condiţiile speciale de muncă, de lipsa specializării candidaţilor sau de condiţiile existente pe piaţă. Atât companiile, cât şi agenţiile de recrutare pot avea dificultăţi în găsirea candidatului potrivit, atunci când este vorba despre un domeniu de nişă sau de condiţii speciale de muncă”, a declarat Ana Maria Cetăţean, brand manager la eJobs.ro.

abonare newsletter