Economie

Infrastructura locală se va schimba radical pentru a conecta Aeroportul de reţeaua de cale ferată

Aeroportul din Cluj se pregăteşte să facă faţă unui trafic de 3 mil. de călători pe ani şi unui volum de mărfuri de peste 30.000 de tone pe an, în condiţiile în care acum traficul este de 1 mil. de călători, iar marfa transportată nu depăşeşte 1900 de tone pe an

Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” din Cluj ar putea fi legat de gara Someşeni printr-un pasaj subteran sau o pasarelă sau varianta cargo CFR ar putea fi scoasă din municipiu şi mutată în zona Apahida, sunt două dintre variantele pe care autorităţile le iau în calcul pentru dezvoltarea infrastructurii de transport intermodal pentru pasageri şi marfă.

Proiectul a fost prezentat marți în cadrul celui de-al şaselea seminar de lucru desfăşurat la Aeroport. Întreaga regiune va avea o conexiune facilă între transportul aerian, transportul rutier, dar şi cel feroviar în ceea ce priveşte pasagerii şi mărfurile dacă proiectul de dezvoltare a infrastructurii se va concretiza.


„Intenţionăm realizarea unei conexiuni a traficului aerian cu traficul rutier şi cu traficul CFR. Suntem foarte bucuroşi că proiectul, nu numai că este cofinanţat de Comisia Europeană cu un milion de euro, bani nerambursabili ,dar este şi considerat proiect prioritar pentru dezvoltarea acestei regiuni”, a declarat directorul Aeroportului, David Ciceo.

”După realizarea acestor conexiuni vor fi facilități deosebite pentru pasageri ceea ce va duce astfel la îmbunătățirea serviciilor. Printre rezultatele așteptate după finalizarea acestui proiect se numără creșterea traficului, îmbunătățirea serviciilor pentru pasageri şi crearea facilităților pentru marfă, cu beneficii directe și indirecte asupra întregii regiuni”, a mai declarat Ciceo.


Singurul Aeroport din România care a accesat fonduri în cadrul TEN-T

Proiectul este cofinanțat de către Uniunea Europeană, prin programul TEN-T (Rețeaua Transeuropeană de Transport), iar costul său este de aproximativ 2 milioane de euro, dintre care un milion de euro sunt fonduri nerambursabile.

Aeroportul Cluj este singurul din ţară care a accesat fonduri prin acest program. Obiectivul concret al acțiunii este elaborarea unui set de studii necesare pentru proiectarea unui sistem de transport intermodal la Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” Cluj.


În acest moment se realizează studiile de fezabilitate pentru determinarea celei mai bune variante, iar de puţin timp au fost încheiate analizele de impact socio-economic şi de mediu.

Obiective conexe

Zona se va dezvolta nu doar din punct de vedere al infrastructurii, ci şi a serviciilor oferite.


Astfel că, în proiect sunt cuprinse , pe lângă elementele de infrastructură şi soluţii de producerea energiei regenerabile, cum ar fi o staţie de cogenerare şi un parc fotovoltaic, dar şi obiective conexe, necesare pentru a crea condiţii optime pentru pasageri, precum un hotel sau parcări.

Ultimele Stiri
abonare newsletter