Economie

Roşca-Stănescu a luat credit 3.000.000 de euro, nu l-a achitat şi a intrat în faliment

Senatorul a luat un credit de trei milioane de euro, în condiţii avantajoase: pe 36 de luni - cu 35 de luni perioadă de graţie - dar nici aşa nu l-a putut achita. Banca încearcă să recupereze ce se mai poate din garanţii, scrie www.evz.ro.

Ipoteca pe are banca a pus-o pe terenurile din Snagov  - sursa foto: www.evz.ro Ipoteca pe are banca a pus-o pe terenurile din Snagov - sursa foto: www.evz.ro

Problemele senatorului de Dâmboviţa, Sorin Roşca-Stănescu (64 de ani), se înmulţesc. În ultima lună, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a făcut plângere penală împotriva parlamentarului pe care l-a acuzat de fals în declaraţii şi incompatibilitate, iar liderii PNL l-au exclus din partid pentru declaraţii nefondate.

Judecătoria Sectorului 1 a decis, pe 17 octombrie, executarea silită a lui Roşca- Stănescu, la solicitarea BRD Group Societe Generale. Banca are de recuperat creditul principal de trei milioane de euro şi dobânzi aferente de 112.039,21 de euro. Potrivit dosarului de executare silită, Roşca-Stănescu nu a plătit nicio rată din creditul de trei milioane de euro luat de la BRD - Agenţia Primăverii. Motivul: contractul de împrumut a fost încheiat în condiţii avantajoase pentru Roşca-Stănescu.


Povestea creditului

Totul a început în august 2008, atunci când senatorul şi soţia sa, Steluţa, au contractat creditul de trei milioane de euro pe o perioadă de trei ani. "Creditul se acordă pe o perioadă de 36 de luni, începând cu data de 13 august 2008 şi până la data de 13 august 2011, care include o perioadă de graţie la rate de 35 de luni", se specifică în contractul de împrumut. Dobânda era stabilită pe baza indicelui monetar Euribor 3 luni+2.5% puncte de bază, marjă fixă.

Ipoteca: două terenuri

Garanţiile puse de Roşca -Stănescu au fost două terenuri de vegetaţie forestieră în zona Snagov (Ilfov), aproximativ 10.000 de metri pătraţi. La sfârşitul perioadei de 36 de luni, contractul a fost prelungit, prin actul adiţional nr. 1/8 septembrie 2011. Astfel, creditul a fost reeşalonat pe o perioadă de 12 luni, începând cu data de 8 septembrie 2011 şi până la data de 8 septembrie 2012. Modificarea contractului stipula o perioadă de graţie parţială de 11 luni la capital.


Pe 26 octombrie 2012, Judecătoria Sectorului 2 a admis o cerere de executare silită, pe raza acestui sector, împotriva datornicilor. Pe 12 noiembrie 2012, Roşca- Stănescu şi soţia au primit somaţiile emise de executorul judecătoresc, urmate de adresele prin care s-au blocat conturile bancare.

Senatorul ne-a declarat că nu a plătit ratele deoarece a dat faliment. Întrebat cum a reuşit să ia un credit aşa de avantajos, el s-a ferit să dea un răspuns concret. "Întrebaţi banca, banca mi-a dat creditul", a spus acesta.


O reacţie similară a Roşca –Stănescu şi în noiembrie 2012, atunci când Judecătoria Buftea a încuviinţat executarea sa silită pe raza judeţului Ilfov. "Aflu, acum câteva minute, că urmează să fiu executat silit pentru un credit pe care l-am luat de la BRD şi nu l-am putut achita. Asta e! Cine a luat bani de la o bancă trebuie să şi plătească!", a postat politicianul pe un site de socializare. O decizie similară de executare silită a lui Roşca- Stănescu a fost dată şi de Judecătoria Cluj.

Conturile din Elveţia

În ultima declaraţie de avere, din iunie 2013, Roşca- Stănescu a trecut că are trei credite - unul la BRD- 3.019.653 de euro, şi două la Raiffesen- 938.800 de franci elveţieni şi 468.727 de franci elveţieni. Pe numele celor doi copii ai săi, senatorul a declarat că are patru depozite, la băncile Clariden Leu (Elveţia) şi Raiffesen, în total aproximativ 240.000 de franci elveţieni. De altfel, ANI a sesizat Parchetul General şi Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, deoarece Roşca-Stănescu nu a declarat iniţial depozitele copiilor.


Potrivit verificărilor ANI, conturile din Elveţia au fost deschise la data de 29 februarie 2012, iar valoarea totală era de 177.035 franci elveţieni. "Aceste depozite reprezintă daruri de botez şi sume moştenite de copii, în urmă cu mai mulţi ani, în urma decesului fratelui lor",a explicat Roşca –Stănescu, provenienţa banilor.


 

abonare newsletter