Economie

Indignarea elvețienilor față de salariile directorilor stârnește o mișcare în Europa

Pe 24 noiembrie, Elveția va vota într-un referendum reglementarea salariilor șefilor din companii la un raport de plată 1 la 12 în constituția lor națională.

Susținătorii acestei măsuri și-au arborat în balcoanele lor pancarte 1:12 Susținătorii acestei măsuri și-au arborat în balcoanele lor pancarte 1:12

Iată o idee despre cum se poate încheia lăcomia corporatistă și se poate inversa tendinței de creștere inegalității veniturilor la nivel mondial: impunerea unei noi reguli care să limiteze plata directorilor la doar de 12 ori mai mare decât cel mai prost plătit angajat din  aceeași firmă, scrie reuters.com.

Cu alte cuvinte, regula dorește să prevină ca directorii executivi de la o firmă să câștige într-o lună cât câștigă cel mai umil muncitor într-un an.


Deși propunerea sună ca o mișcare de protest radicală, dar de fapt vine din inima unei națiuni care nu este cunoscută pentru disprețul său de a face bani: Elveția.

Pe 24 noiembrie, Elveția va vota într-un referendum dacă să instituie raportul de plată 01:12 - în constituția lor națională.


Inițiativa a apărut după ce salariile CEO-urilor în Elveția au scăpat de sub control.

Dacă în 1984 salariul unui CEO era la un raport de 1 la 6 față de cel mai mic salariu din firma, s-a ajuns la un raport, în medie, de 1 la 43 în prezent. În unele companii, cum ar fi băncile, diferența este și mai mare, astfel că salariul unui CEO ajunge să fie de câteva sute de ori mai mare decât al unui junior din aceeași firmă.


 

 


 

 

Etichete: elvetia
Ultimele Stiri
abonare newsletter