Economie

Cinci companii clujene datorează statului mai bine de 40 de mil. de lei

Dacă până anul trecut primele poziţii din topul marilor datornici la Finanţe de la nivelul judeţului erau ocupate de companii de tradiţie, cu număr de angajaţi ridicat şi rulaje importante, precum Samus Mex Dej din grupul Mobexpert sau Agroflip Bonţida, acum prin top se perindă firme cvasinecunoscute care reuşesc în intervale scurte de funcţionare să dea „tunuri” de zeci de milioane de lei statului.

Datoriile cumulate ale primelor cinci companii din topul ruşinii, versiunea locală, depăşesc 40 de milioane de lei în acest moment.

Suma reprezintă o treime din costul noii piste a Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca, cea mai mare investiţie care s-a făcut după Revoluţie la nivel local.


Cine e pe podium?

 „Premianta” clasamentului restanţierilor întocmit de Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Cluj, la solicitarea Monitorul de Cluj, cu 13,5 mil. de lei, a rămas o firmă de tradiţie şi o obişnuită a topului ruşinii, Argos S.A, însă următoarele trei poziţii sunt ocupate de trei nume noi.

Pe locul doi se situează Resolution S.R.L., o „firmă de apartament” cu un angajat, care desfăşoară activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management şi care a cumulate datorii către stat de mai bine de 9 mil. de lei.


Pe locul trei, cu restanţe de 7 mil. de lei, se clasează Gyuri Agi S.R.L.,  comerciant de autoturisme şi autovehicule uşoare (sub 3,5 tone) care, în 2012 a reuşit chiar să obţină profit în urma activităţii desfăşurate.

Locul patru este ocupat Auto Gelmar S.R.L, firmă înfiinţată în 2010, dar care a contabilizat până în acest moment datorii de mai bine de 6,5, mil. de lei. Potrivit ultimului bilanţ de pus la Ministerul Finanţelor societatea avea 3 angajaţi şi a realizat în 2012 venituri de peste 42 de mil. de lei din comerul cu ridicata, nespecializat de produse alimentare, băuturi şi tutun.


Topul e completat de Staţiunea de Cercetare, o altă obişnuită a listei ruşinii, cu 6.5 mil. de lei.

Nu degeaba marii datornici au S.R.L-uri

„În mod normal într-un S.R.L. răspunderea societăţilor este limitată la valoarea aportului, iar în condiţiile în care aportul este de regulă o sumă modică şansele de recuperare a prejudiciului sunt extrem de reduse. O posibilitate ar fi invocarea articolul 237 indice 1, din Legea Societăţilor Comerciale prin care se permite, în cazuri excepţionale, angajarea răspunderii asociatului”, explică Alina Oprea, doctor în drept şi lector universitar în cadrul Universităţii Babeş Bolyai. Pentru aceasta creditorul, în această situaţie, Finanţele, ar trebui să dovedească în mod expres frauda, potrivit juristului deoarece, în articol se precizează la aliniatul 3 că „asociatul care, în frauda creditorilor, abuzează de caracterul limitat al răspunderii sale şi de personalitatea juridică distinctă a societăţii răspunde nelimitat pentru obligaţiile neachitate ale societăţii dizolvate, respectiv lichidate”.


 La aliniatul 4 se continuă cu precizarea că „răspunderea asociatului devine nelimitată în condiţiile alin. (3), în special atunci cand acesta dispune de bunurile societăţii ca şi cum ar fi bunurile sale proprii sau dacă diminuează activul societăţii în beneficiul personal ori al unor terţi, cunoscând sau trebuind să cunoască faptul că în acest mod societatea nu va mai fi în măsură să işi execute obligaţiile”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter