Economie

Creșterea salariilor din sectorul public, condiționată

Cheltuielile cu salariile din sectorul public ar urma să crească cu 1 miliard lei începând de anul viitor, dar jumătate din această sumă va fi distribuită în al doilea semestru şi depinde de evoluţia veniturilor la buget în raport cu aşteptările, potrivit angajamentelor asumate de Guvern faţă de FMI.

„Bugetul prevede o creştere de 1 miliard lei a cheltuielilor cu salariile, în linie cu rata inflaţiei, iar jumătate din această majorare va fi distribuită în a doua jumătate a anului, în funcţie de intrarea veniturilor conform cu aşteptările", se arată în scrisoarea de intenţie convenită de Guvern cu FMI şi CE, obţinută de Mediafax.

Ţinta de deficit bugetar asumată de guvern faţă de instituţiile financiare internaţionale pentru anul viitor este de 2,2% din PIB, pe baza unei creşteri economice de 2,2% previzionată pentru 2014.


Printre măsurile de natură fiscală angajate de guvern faţă de FMI şi CE se numără majorarea accizelor pe carburanţi începând de anul viitor şi indexarea tuturor accizelor în funcţie de inflaţie, introducerea costrucţiilor speciale în baza de impozitare, creşterea taxelor pe proprietate pentru persoane fizice la discreţia autorităţilor locale şi majorarea redevenţelor pe resurse minerale (altele decât petrolul şi gazele), potrivit memorandumului.

„Pentru a atinge ţinta de deficit, vom implementa măsuri suplimentare. Începând din 2014, inflaţia va fi adăugată ca element în formula de indexare pentru accize. De asemenea, acciza pe carburanţi va fi majorată cu 7 euro cenţi pe litru. (...) Taxele pe proprietate pentru persoane fizice pot fi majorate la discreţia guvernelor locale”, se arată în memorandum.

Etichete: crestere salarii
abonare newsletter