Economie

Aurul, esenţial pentru tehnologie

<p>Tehnologia modernă care ne permite să comunicăm, ne face viaţa mai uşoară şi ne permite să rămânem sănătoşi nu ar putea exista fără aur</p> <p> </p>

 

Tehnologiile moderne care au devenit o obişnuinţă cotidiană au nevoie de aur pentru a funcţiona, iar metalul preţios este folosit la construcţia unor aparate dintre cele mai diverse: de la deja omniprezentul telefon mobil sau aparatele medicale performante şi până la componentele delicate ale Staţiei Spaţiale Internaţionale.


 

Raportul World Gold Council arată că, anul trecut, cererea de aur pentru uz în sectorul tehnologiei a crescut cu 12 procente faţă de 2009, ridicându-se de la 373 la 420 de tone. Aurul rămâne esenţial pentru produsele de calitate. Creşterea preţurilor i-a determinat pe fabricanţii de cipuri electronice să caute alternative pentru a tăia costurile; printre acestea au fost firul de cupru şi cel îmbrăcat în paladiu, care au redus din piaţa aurului. Pe de altă parte, aceste alternative sunt folosite mai degrabă în produse de fiabilitate scăzută; aurul rămâne alegerea atunci când producătorul urmăreşte să obţină performanţe de top şi rezistenţă în timp.


Conform analiştilor de profil de la iSuppli, vânzările de semiconductori au crescut cu aproape o treime în 2010, până la valoarea de 420 miliarde de dolari, din cauza cereri puternice pentru electrocasnice precum televizoare, telefoane mobile şi computere. Pe de altă parte, creşterea acestui sector consumator de aur se datorează şi pătrunderii componentelor electronice în industria auto, în trenuri, sisteme de eficientizare a consumului de combustibil sau sisteme de siguranţă.

Ultimele Stiri
abonare newsletter