Economie

Companie de recuperare creanţe: Clujenii sunt cei mai optimişti debitori din ţară

Oamenii se visează afacerişti pentru a depăşi impasul financiar, imobiliarele fiind printre primele pe lista cu posibilităţi.

Mulţi dintre locuitorii judeţului care au înregistrat restanţe la credite şi au intrat în administrarea recuperatorilor îşi fac planuri de afaceri ca după plata datoriile să poată contracta noi credite, spun reprezentanţii KRUK.

“Am întâlnit la Cluj-Napoca oameni care m-au impresionat prin spiritul lor antreprenorial, determinaţi să-și consolideze stabilitatea financiară prin începerea unor afaceri proprii, de îndată ce vor rezolva problema datoriilor”, a declarat Claudiu Bud, directorul Diviziei Vânzări și Servicing KRUK România.


Pe lista cu dorinţe ale datornicilor din Cluj se numără construirea unei case, înfiinţarea unei firme de taxiuri, dezvoltarea unui mic proiect imobiliar, schimbarea automobilului sau o călătorie în Africa. Dorinţele au fost exprimate pe parcursul Workshop-ului de Sfaturi de Viață și Financiare organizat la Cluj-Napoca miercuri de compania de management al creanţelor.

Printre primii la credite cu probleme, date pe mâna recuperatorilor

În perioada ianuarie-iunie 2013, au fost transferate către compania de recuperare de creanțe 612 milioane lei. Transilvania ocupă a doua poziţie în clasament, cu o valoare de 197 milioane lei, pe primul loc situându-se Muntenia cu 229 milioane RON.


În ceea ce privește numărul de cazuri transferate, clasamentul s-a inversat, Transilvania fiind regiunea din care au provenit cele mai multe datorii preluate de către KRUK România, cu 73.782 creanţe (34% din total), urmată de Muntenia cu 70.970 cazuri (33% din total).

Datornicii clujeni, cei mai tineri

Transilvania este zona cu cea mai mică vârstă medie a persoanelor cu datorii: 42 de ani, comparativ cu vârsta medie a persoanelor cu datorii din portofoliul KRUK  de 43 de ani.


Valoarea medie a creanțelor transferate către companie, în primul semestru al anului, a fost de 2.752 lei, iar zona Transilvaniei s-a aflat sub acest prag, cu un total de 2.604 lei. Cea mai mare valoare medie a creanţelor a fost înregistrată în regiunea Dobrogei, 3.280 lei. La polul opus, Oltenia a fost regiunea cu cea mai mică valoare medie a creanțelor (2.283 lei).

Ultimele Stiri
abonare newsletter