monitorulcj.ro Menu
Economie

Creşterea cotei unice ar putea strica imaginea României în ochii investitorilor

Gijs Klomp, directorul Jones Lang LaSalle

Eventuala creştere a cotei unice va afecta competitivitatea României, iar efectele negative nu vor putea fi contracarate de scăderea TVA, a declarat Gijs Klomp, directorul Jones Lang LaSalle (JLL), menţionând că toate segmentele pieţei imobiliare vor avea de suferit în urma unei astfel de măsuri.

„Eforturile susţinute depuse în ultimul timp de Guvern pentru menţinerea unui nivel stabil şi scăzut de impozitare au contribuit la construirea unei imagini pozitive a României, ca destinaţie pentru investiţii. Jones Lang LaSalle semnalează riscurile care pot afecta imaginea României din punct de vedere al investiţiilor, generate de creşterea potenţială a cotei unice de la nivelul competitiv actual de 16%, la nivelul de 22%”, se arată într-un comunicat al firmei de servicii imobiliare.

Reprezentanţii JLL apreciază că o eventuală creştere a cotei unice de impozitare va afecta atractivitatea României în rândul investitorilor, foarte atenţi la acest aspect când evaluează o viitoare destinaţie pentru extindere.


„Creşterea propusă a cotei unice va afecta în mod clar poziţia competitivă a României”, a spus Klomp.

În opinia sa, creşterea impozitelor, fără a avea o strategie clară de investiţii, nu este o decizie înţeleaptă.


„În loc de a majora taxele, statul român ar trebui să se concentreze mai mult pe îmbunătăţirea sistemului de colectare a impozitelor (rata de colectare a impozitelor este în scădere de la an la an, în timp ce economia este în creştere), şi pe eliberarea unor resurse pentru investiţii prin încetarea creşterii disproporţionate a salariilor din sectorul public (o creştere de 14,7% cu cheltuielile de personal în primele nouă luni ale anului 2013, comparativ cu anul trecut)”, a adăugat Klomp.

Potrivit sursei citate, posibilele consecinţe ale practicării ratelor de impozitare mai ridicate ar putea fi scăderea veniturilor fiscale, în timp ce investiţiile realizate de companiile străine nu se vor materializa, iar evaziunea fiscală ar putea creşte în continuare.


„În ceea ce priveşte piaţa imobiliară, sectorul de birouri şi industriale vor fi probabil cele mai afectate în timp ce afacerile chiriaşilor şi, cu siguranţă, strategiile lor viitoare de dezvoltare vor fi afectate. De asemenea, va fi afectată lichiditatea, deoarece investitorii imobiliari care monitorizeaza România nu vor aprecia mediul fiscal imprevizibil şi ar putea amâna întoarcerea lor sau intrarea pe piaţa românească. Fără o strategie clară de vânzare (exit), dezvoltatorii imobiliari nu pot reinvesti capitalul lor în noi proiecte”, a explicat Klomp.

În acelaşi timp, reprezentantul JLL arată că în ciuda unei posibile scăderi compensatorii de două puncte a TVA, creşterea impozitului pe venitul personal este de natură să conducă la o scădere a vânzărilor cu amănuntul, ceea ce va afecta piaţa de retail locală.


„În realitate, scăderea ratei de TVA, care ar trebui să aducă beneficii consumatorilor, s-ar putea să nu îşi îndeplinească scopul”, a conchis Klomp.

Jones Lang LaSalle este una dintre cele mai importante firme de servicii financiare şi profesionale dedicate domeniului imobiliar.