Economie

Clujul, pe locul trei în Provincie la suprafaţa de birouri închiriată de la începutul anului

Spre deosebire de anul trecut, motivele relocării sunt tot mai adesea nevoia de extindere a suprafeţei sediului şi creşterea confortului angajaţilor.

Companiile au închiriat, în Cluj, de la începutul anului spaţii de birouri care, cumulat, depăşesc 3.500 de mp, oraşul nostru situându-se pe locul trei în Provincie într-un clasament realizat în funcţie de suprafaţa tranzacţionată, potrivit unui studiu Esop Consulting.

Mai active decât cele locale au fost firmele din Iaşi (4.420 de mp) şi Sibiu (3.900 de mp).


De altfel, întreaga piaţă a închirierilor de spaţii pentru companii a început să se mişte mai alert în 2013, astfel că suprafaţa de birouri închiriată în oraşele mari din ţară, în afara de Bucureşti, a crescut de circa 3 ori în primele trei trimestre din acest an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

„Anul 2013 se remarcă printr-o intensificare a intenţiilor de relocare. Cu toate că probabil unele dintre acestea se vor concretiza în tranzacţii în prima parte a lui 2014, este de remarcat gradul mai ridicat de încredere al managerilor în persectivele propriilor companii şi reluarea în cazul multora a planurilor de creştere a business-ului. Spre deosebire de anul precedent, motivele relocarii sunt tot mai adesea nevoia de extindere a suprafeţei sediului şi creşterea confortului angajaţilor”, declară Alexandru Petrescu, Managing Partner al ESOP Consulting l CORFAC International.


În 2014 Clujul trece la ofertă excedentară

Piaţa locală a birourilor va trece de la deficit la excedent generând o serie de schimbări în mediul economic local.

Trei mari proiecte de centre de afaceri cu şantiere în derulare în Cluj-Napoca predau primele spaţii pentru birouri până în 2014, modificând considerabil structura ofertei pe acest segment şi odată cu ea şi cererea.


Cluj Business Center, dezvoltat pe fosta platformă a fabricii Feleacul, de Felinvest, companie controlată de omul de afaceri Octavian Buzoianu, are finalizat primul imobil de birouri încă din primăvară, iar constructorii au demarat lucrările şi pentru scara II. Cererile curg, potrivit dezvoltatorului.

Cluj Business Center ar urma să livreze pe piaţă 57.000 de mp de birouri clasa A până în 2015, când se doreşte a fi realizat şi corpul 3 al clădirii.


Şi Liberty Center este aproape de a da în folosinţă primele spaţii. Lucrările pentru prima fază a centrului tehnologic de birouri şi servicii de pe fosta platformă a fabricii Libertatea au început deja, iar primele spaţii ar trebui livrate în noiembrie. Prima etapă presupune reconversia unor clădiri existente şi amenajarea spaţiilor exterioare. Suprafaţa utilă închiriabilă pentru birouri va fi de 5.600 mp.

Construcţia avansează într-un ritm alert şi în cazul proiectului The Office, dezvoltat de fondul de investiţii NEPI în parteneriat cu omul de afaceri Ovidiu Şandor pe fosta platformă Triocotaje Someşul. Prima etapă va scoate pe piaţă 19.000 mp până în vara lui 2014, iar până în 2016, când trebuie finalizat, încă 35.000 de mp.

Ultimele Stiri
abonare newsletter