Economie

Banca Mondială: România are rata de angajare de 60% şi o rată a şomajului incredibil de stabilă

România are o rată de angajare de 60%, una dintre cele mai scăzute din Europa, înregistrând totodată o rată a şomajului incredibil de stabilă, atât în perioada de boom, cât şi în criză, a declarat vineri, la Bucharest Forum, Alberto Leyton, task team manager la Banca Mondială.

Alberto Leyton a prezentat rezultatele unui studiu al Băncii Mondiale (BM), care arată că România are două probleme majore: rata de angajare scăzută şi abilităţile lucrătorilor români, informează Mediafax.

Reprezentantul BM a precizat că România are una dintre cele mai mici rate de ocupare din Europa, de 60%, însă, în acelaşi timp, a avut o rată a şomajului "incredibil de stabilă", atât în perioada de criză, cât şi în cea de creştere economică.


"O problemă este faptul că, în perioada de boom, costurile cu munca au crescut, dar nu şi productivitatea", a mai spus Leyton.

Studiul citat a mai arătat că procentul companiilor din România care fac formare profesională pentru angajaţi este foarte scăzut şi, chiar dacă numărul de absolvenţi de studii universitare a crescut foarte mult în ultimii ani, 43% dintre ei au finalizat o facultate privată.


"În sectorul privat, s-a extins dramatic învăţământul la distanţă. Se pune puţin accent pe dezvoltarea abilităţilor. Este necesară o abordare bazată pe fapte. Trebuie găsită o soluţie pentru utilizarea bazinului de forţă de muncă neutilizată", a subliniat Leyton.

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat, cu acelaşi prilej, că este dificil să adaptezi educaţia cerinţelor din piaţa muncii, din cauză că societatea se schimbă foarte repede, în timp ce şcoala are un grad ridicat de conservatorism.

abonare newsletter