Economie

Liderului pieţei smartphone se prăbușește: BlackBerry va fi preluat de un grup de investitori şi se va delista de la bursă

BlackBerry, cândva liderul pieţei smartphone-urilor, se va delista de la bursă şi va fi preluată, pentru 4,7 miliarde de dolari, de un consorţiu condus de grupul canadian de asigurări Fairfax Financial Holdings, cel mai mare acţionar al companiei.

Consorţiul a oferit un preţ de 9 dolari pe acţiune, cu 3,1% peste cotaţia bursieră a BlackBerry de la finalul şedinţei de vineri, potrivit Bloomberg.

Compania canadiană a anunţat vineri că a acumulat un stoc de smartphone-uri nevândute în valoare de aproape 1 miliard de dolari şi că va concedia 4.500 de angajaţi, reprezentând 40% din personal. BlackBerry a precizat că anticipează cele mai slabe rezultate finaniare din ultimii 6 ani, potrivit Mediafax


Investitorii caută finanţare pentru preluarea producătorului de telefoane şi negocierile continuă, iar tranzacţia depinde încă de procesul de due diligence.

Acordul preliminar, anunţat luni seară, vine după mai mulţi ani de declin pentru BlackBerry. Fostul lider al pieţei smartphone-urilor, a cărui valoare de piaţă depăşea 80 miliarde de dolari în 2008, nu a reuşit să ţină pasul cu ascensiunea rapidă a Apple, Google şi Samsung, iar ultima încercare a companiei de a reveni în competiţie, cu un nou sistem de operare şi smartphone-uri adaptate cerinţelor consumatorilor, a eşuat.


Consorţiul condus de Fairfax va evalua în următoarele şase săptămâni situaţia financiară şi operaţională a companiei. Între timp, directorul general al BlackBerry, Thorsten Heins, va analiza împreună cu o comisie internă dacă mai există alte opţiuni pentru supravieţuirea companiei.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter