Economie

Cât vor plăti clujenii pentru încălzire în această iarnă?

Creşterea cheltuielilor cu încălzirea ar putea fi „condimentată” cu o majorare a cheltuielilor de bloc cu până la 10%, anunţă asociaţiile de proprietari.

Cu toate că Primăria va păstra subvenţia pentru încălzire la acelaşi nivel, menţinând totodată neschimbat preţul gigacaloriei, asta nu-i scuteşte pe clujeni de creşterea cheltuielilor în această iarnă. Preconizata scădere a temperaturilor faţă de anul trecut şi majorarea preţului la gaz în cazul locuitorilor care nu au locuinţele racordate la sistemul centralizat de termoficare nu sunt însă singurele elemente care vor afecta bugetul familiilor. Clujenii vor trebui să scoată şi cu aproximativ 10% mai mulţi bani din buzunar pentru cheltuielile de bloc, din cauza creşterii preţului la energie electrică, potrivit şefului Asociaţiilor de Proprietari din Cluj-Napoca.

„Sunt 99% şanse ca Primăria să păstreze subvenţia pentru încălzire, dar asta nu înseamnă  că nu vor creşte semnificativ cheltuielile de bloc, având în vedere creşterile de preţ anunţate la energia electrică. Majorările s-ar putea ridica până la 10 %”, a declarat Sorin Muntean, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari (FAP) Cluj.


Nu acelaşi impact îl va avea şi creşterea preţului la gaze cu 1% pentru populaţie de la 1 octombrie.

„Evoluţia preţului la gaze nu-i afectează în mod direct pe cei care sunt racordaţi la Regia de Termoficare. Ei vor plăti în continuare 165 de lei/Gcal datorită subvențiilor. Este o hotărâre de Consiliu Local în acest sens valabilă din 2009. Nu sunt semnale că vor interveni schimbări”, a explicat purtătorul de cuvânt al Regiei Autonome de Termoficare (RAT) Cluj-Napoca, Ciprian Iancu.


Potrivit acestuia în acest moment peste 32.000 de apartamente din oraş sunt racordate la RAT.

Cât s-a plătit în medie anul trecut de apartament

Potrivit datelor furnizate de RAT Cluj-Napoca consumul termic a variat în medie, în luna decembrie 2012, între 1,01 gigacalorii pentru o locuinţă cu o cameră şi 2,17 gigacalorii pentru locuinţele cu patru camere. Astfel, proprietarii de locuinţe cu o cameră au plătit aproximativ 167 de lei în lunile de iarnă, cei care deţin apartamente cu două camere 240 de lei, iar proprietarii de locuinţe cu patru camere 358 de lei pe lună. La aceste sume se mai adaugă câteva zeci de lei pentru apa caldă.


Clujul, printre oraşele cu cele mai mici preţuri la gigacalorie

Subvenţiile oferite de Primăria Cluj-Napoca la încălzire sunt printre cele mai consistente potrivit unui „inventar” realizat de economica.net.

În Cluj-Napoca Regia de Termoficare din Cluj vinde populaţiei agent termic la un preţ de 165 de lei, în timp ce RADET Constanţa vinde energia termică la un preţ de 358 de lei pe gigacalorie, Electrocentrale Oradea facturează energia termică la populaţie este de 235,5 lei, doar cu puţin sub cost, iar în Timişoara preţul de facturare la populaţie este de 252 de lei.


Bucureştenii plătesc doar cu patru lei mai mult decât clujenii – 169 de lei/gigacaloria, aproape la jumătate faţă de costul total de producţie şi distribuţie, adică 337 de lei.

Potrivit clasamentului, dintre toţi românii care au mai rămas racordaţi la sistemele centralizate de distribuţie a energiei termice, cel mai puţin vor plăti bucovinenii din Vatra Dornei. Regia locală de distribuţie a energiei termice vinde gigacaloria cu doar 108 lei, în condiţiile în care costul este de 175 de lei.


Alternative la gaz

Preţul gazelor a fost o bună perioadă irelevant, iar soluţiile energetice ecologice au fost ignorate cu desavârşire. Acum că încălzirea „înghite” o importantă parte din banii familiilor, proprietarii din România au început să se informeze şi sa facă planuri de implementare a sistemelor „verzi”.

O soluţie eco foarte la modă în ţările occidentale face uz eficient de plasme termice. Corpurile din încăpere, odată încălzite prin intermediul undelor infraroşii, devin ele însele surse consistente de căldură.

Nici centralele pe lemn nu trebuie neglijate de către proprietarii de case. Ele au avantajul că folosesc un combustibil uşor de găsit, , iar preţul este clar inferior celorlalte tipuri de combusitbil, precum gazele naturale sau chiar curentul electric.

Ultimele Stiri
abonare newsletter