Economie

Tetapolis face încă un pas spre realizare

Cei doi experţi ai Asociației Internaționale a Parcurilor Științifice (IASP), care vor da contur proiectului Tetapolis, primul parc științific și tehnologic din Transilvania, vor ajunge în cursul zilei de astăzi la Cluj.

În 23 iulie directorul general IASP, Luis Sanz, a primit  vizita oficială a  delegației Tetarom la sediul Asociației din Malaga, (Spania). În 23 iulie directorul general IASP, Luis Sanz, a primit vizita oficială a delegației Tetarom la sediul Asociației din Malaga, (Spania).

Delegația, din care face parte și președintele IASP, Luis Sanz, va realiza până la Crăciun, un studiu complex, pe baza unor analize ale mediului economic, social, politic şi mai ales academic pentru a determina care sunt domeniile pe care se va axa activitatea viitorului parc științific, dar va stabili totodată și detalii legate de infrastructura instituțională.

„Se va face o analiză şi se va stabili care sunt domeniile în care noi clujenii ştim să facem cercetare. În funcţia de acestea va rezulta şi necesarul de teren, numărul de clădiri... Cei de la IASP vor spune, desigur cu particiarea noastră, a mediului academic şi a administraţiei clujene, unde ar exista nişte potenţiale locaţii pentru a dezvolta această infrastructură de afaceri. După ce vom avea această analiză de fezabilitate vom aplica în mod sigur pentru obţinerea de fonduri”, explica acum puțin timp pentru Monitorul de Cluj, Viorel Găvrea, directorul Tetarom.


Proiectul, estimat a înghiți peste 50 de milioane de euro, va contribui în opinia lui Găvrea la valorificarea potenţaialului uriaş de cercetare și va crea locuri de muncă foarte bine plătite. „Universitățile se vând acum cum pot. Spre exemplu, la Universitatea Tehnică toată zona de cercetare, cu excepţia zonei care lucrează pentru Emerson, lucrează pentru Volkswagen, Mercedes, are contracte externe. USAMV-ul la fel. Dar sunt zone care nu au. Spre exemplu, domnul profesor Sandu Irimie îşi doreşte enorm o clădire în care să aibă laboratoare de cercetare pe domeniul dânşilor. Ştiu ce au de făcut. Am fost cu domnul Sanz în laboratoarele lor, a fost foarte încântat. Laboratoarele lor sunt de 3/3 metri, dar medicii de acolo sunt într-adevăr profesioniști. Din păcate, mulți dintre ei merg peste hotare. Aici nu au nici măcar un ecograf color să poată vedea dacă inima unui copil bate sau nu corect”, declară directorul Tetarom.

Vă reamintim că IASP a fost înfiinţată în anul 1984 și are sediul în Malaga, Spania. Este un ONG cu statut consultativ special pe lângă Consiliul Economic şi Social al ONU. Numără aproximativ 400 de membri şi peste 128.000 de companii din peste 70 ţări, printre care se numără şi Tetarom S.A.


Până acum s-a mers doar pe „latura industrială”

În prezent, în judeţul Cluj există mai multe parcuri industrial. Trei dintre ele sunt administrate de societatea Tetarom (controlată, în proporţie de peste 90% de Consiliul Judeţean), iar restul sunt private. Deşi au existat mai multe iniţiative, nici până în ziua de astăzi nu există un parc tehnologic şi de cercetare funcțional. Potrivit directorului Tetarom, tentativele din ţară, de la Iaşi sau de la Galaţi, n-au absolut nicio legătură cu conceptul real de parc ştiinţific şi tehnologic, aplicat cu succes în străinătate.

abonare newsletter