Economie

Patru din cinci români sunt de acord cu dezbaterea în Parlament a proiectului Roşia Montană

Peste două treimi dintre respondenţi doresc investiţii pentru noi exploatări de gaze şi petrol (69%), în timp ce 21% vor investiţii pentru protejarea mediului.

Banner pro Roșia Montană la o fereastră Banner pro Roșia Montană la o fereastră

Patru din cinci români sunt de acord cu dezbaterea în Parlament a proiectului Roşia Montană, potrivit unui sondaj efectuat de Centrul de Studii şi Cercetări Infopolitic (CSCI), în 6 - 7 septembrie.

În sondajul transmis duminică Agerpres se arată că la întrebarea „Decizia privind proiectul Roşia Montană va fi luată în Parlament, prin dezbatere publică. Dvs personal sunteţi de acord sau împotriva acestei modalităţi de decizie?”, 79% dintre cei chestionaţi au declarat că sunt de acord, 9% s-au arătat împotrivă, iar 13% din eşantionul total au fost indecişi.


Sondajul mai relevă că 67% dintre români sunt în favoarea investiţiilor care creează locuri de muncă în minerit, chiar dacă apar proteste ecologice, în timp ce 21% optează pentru investiţii în protejarea mediului, chiar dacă aceasta nu generează creştere economică, iar 12% nu ştiu, nu răspund.

Potrivit sursei citate, tema economică rămâne prioritară pentru mai mult de jumătate dintre români, 51% dintre respondenţi optând pentru investiţiile care creează locuri de muncă, 21% pentru cele care aduc mai mulţi bani la bugetul de stat, pentru alte proiecte în educaţie şi sănătate, 15% pentru investiţiile care ajută indirect mediul privat să se dezvolte şi să aducă mai multe taxe la buget, 12% pentru cele care asigură un mediu sănătos, iar 1% nu ştiu, nu răspund.


De asemenea, peste două treimi dintre respondenţi doresc investiţii pentru noi exploatări de gaze şi petrol (69%), în timp ce 21% vor investiţii pentru protejarea mediului, chiar dacă aceasta înseamnă costuri mai mari la gaze şi combustibil, iar 10% nu ştiu, nu răspund.

Studiul a fost efectuat, la nivel naţional, pe un eşantion 1.100 de respondenţi, având o eroare tolerată de 3,1%, la un nivel de probabilitate de 95%

Ultimele Stiri
abonare newsletter