Economie

Armata de furnizori ai IKEA: Camioanele suedezilor sunt încărcate cu umeraşe din Gherla, farfurii din Alba și ceşti de la Sighişoara

IKEA, cel mai mare retailer de mobilă din lume, şi-a construit o armată de furnizori în România, care livrează atât mobilă, cât şi accesorii pentru ma­ga­zinele aflate în toate colţurile lumii.

Gi­gantul suedez a descoperit mobila românească încă dinainte de 1990, iar astăzi a ajuns să cumpere din Ro­mânia mai mult decât vinde. Reprezentanţii com­pa­niei au spus că au 40 de furnizori din România, însă nu au precizat numele acestora. Ziarul Financiar a cen­tra­lizat numele a zece dintre firme, pe baza informaţiilor din piaţă şi a datelor publice.

IKEA, care operează o reţea de 338 de magazine la nivel mondial şi are o cifră de afaceri de aproape 30 mld. euro, are propria divizie de producţie, Swedwood (care a deţinut şi o fabrică în România, dar pe care a vândut-o) însă cumpără mobilă şi de la alţi producători din întreaga lumea. IKEA furnizează modelul produsului şi specificaţiile tehnice, iar apoi trimite comenzile.


De la mobilă din lemn masiv la pătuţuri pentru copii şi diferite accesorii şi decoraţiuni, produsele fa­bri­cate în România sunt urcate în camioane care iau calea centrelor regionale unde se strânge marfa.

Pe 10% din produsele vândute în ma­ga­zinul din Băneasa scrie „made in România“, unde ajung după ce sunt realizate în fabrici din Maramureş, Alba sau Cluj.


De unde îşi încarcă IKEA camioanele

La Baia Mare s-ar afla cel mai mare furnizor local al IKEA, Aramis Invest, o companie deţinută de Iacob Vla­dimir (60%) şi Marius Selescu (40%). Re­pre­zen­tanţii Aramis nu au dorit nici să confirme, nici să infirme informaţia potrivit căreia ar livra către IKEA. Un alt furnizor de talie mare ar fi Taparo din Maramureş. În localitatea Drajna (judeţul Prahova), Mihai Gavrilă care deţine compania Gilmet realizează pentru IKEA produse din lemn masiv, în urma unei colaborări începute în 1996. Gigantul suedez este principalul client al companiei.

În februarie anul acesta, Sortilemn a început producţia de umeraşe la Gherla (judeţul Cluj) după o investiţie de 9 mil. euro. Producţia de umeraşe de la Gherla merge exclusiv către suedezi.


La Alba Iulia, Apulum produce pentru IKEA dife­rite seturi de farfuri, însă discută cu suedezii dezvoltarea gamei de produse. Pentru Cesiro din Mureş, IKEA este principalul client pentru care produce diverse modele de ceşti, farfurii, boluri şi alte obiecte pentru decor.

 

Etichete: ikea
abonare newsletter