Economie

Laguna Albastra de la Aghireşu, în top 5 minuni ale naturii de vizitat în România

Cu toate că există câteva obiective turistice de neratat, numărul de turişti scade de la an la an în Cluj.

Laguna albastra de la Aghiresu Laguna albastra de la Aghiresu

Laguna Albastră se află pe lista primelor cinci „minuni mioritice ale naturii” pe care orice turist ar fi bine să nu le rateze, potrivit unui clasament realizat de dailybusiness.ro. Lacul, a reuşit să prindă scurtul top alături de Vulcanii Noroioşi, Focul Viu, Podul lui Dumnezeu şi Râpa Roşie.Laguna Albastră se află în imediata apropiere a comunei clujene Aghireşu şi se numără printre locurile preferate de miri pentru şedinţele foto de după nuntă.
Lacul natural a apărut recent, iar spectaculozitatea sa este dată de frumuseţea culorii de un albastru precum cerul. S-a format pe locul unei foste mine de caolin (argilă albă), ce aparţinea de Exploatarea Minei Aghireşu. Mina a fost inundată de izvoarele subterane care au pătruns prin pânza freatică fragilă a caolinului. Totodată, în aceste gropi excavate s-au adunat apele ploilor, iar terenul nisipos din jur a fost sculptat şi el de şiroaiele de ploaie.
În anul 1995, balta a secat din cauza unor lucrări. Din fericire, însă, apa s-a adunat din nou, păstrându-şi farmecul şi culoarea azurie şi neobişnuită.

În ce zone ale ţării sălăşluiesc celelalte minuni?

Poate ca mulţi au auzit de vulcanii cu noroi din judeţul Buzău, însă sunt puţini cei care ştiu ca aceştia se află în două locaţii diferite din zonă, respeciv la Pâclele Mici şi Pâclele Mari, pe raza comunelor Scorţoasa şi Berca. Aceste două platouri se întind pe câteva zeci de hectare şi impresionează prin aspectul selenar.
Cunoscut şi sub denumirea de „Focul Nestins” pentru că arde fără întrerupere, Focul Viu poate fi admirat oricând, dar mai ales seara, pe un deal din apropierea satului Terca, comuna Lopătari, judeţul Buzău.
Pe de altă parte, Podul Natural de la Ponoarele, cunoscut sub demunirea de „Podul lui Dumnezeu” este unicul pasaj natural rutier funcţional la nivel naţional, traversat de DJ 670 Baia de Arama-Drobeta Turnu-Severin, fiind un vestigiu al Peşterii Podului ce a rezultat prin surparea tavanului acesteia. Este cel mai mare pod natural al ţării şi al doilea ca mărime din Europa (30 m lungime, 13 m lăţime, 22 m înălţme ş 9 m grosime), dar singurul pe care se poate circula.
Ultima din clasament, Rezervaţia Naturală Râpa Roşie, este situată la doar 3 km de oraşul Sebeş, pe drumul ce leagă localitatea de satul Daia Romana, în partea de nord. Râpa Roşie este o rezervaţie geologică cu o suprafaţă de 10 ha.


Doar 150.000 de turişti în Cluj, de la începutul anului

Potrivit ultimelor date furnizate de către Direcţia Regională de Statistică (DRS) Cluj, în primele şase luni ale anului unităţile de turism în funcţiune cu minim 10 locuri-pat, au oferit turiştilor  puţin peste 4.000 de camere cu mai bine de 8.000 de locuri. În total s-au cazat peste 150.000 de turişti, din care 27.000 turişti străini, adică 17,4% din totalul turiştilor.
Comparativ cu aceeaşi perioadă din anul 2012  numărul turiştilor străini a scăzut cu 5,5%, iar indicele de utilizare netă a locurilor de cazare în luna iunie 2013 a fost de 23,0%. Cei mai  mulţi turişti străini provin din: Ungaria  (5247), Germania  (3644), Italia (3530), Franţa (1937), Regatul Unit (1496).

Ultimele Stiri
abonare newsletter