Economie

Prima Casă în lei a luat startul

Băncile au primit deja garanţiile de 1,2 mld. lei alocate pentru următoarea etapă a programului Prima Casă, în care instituţiile de credit vor putea acorda doar finanţări în lei.

Pentru creditele Prima Casă pot aplica cei care nu au locuinţă proprie sau deţin una cu suprafaţă mai mică de 50 metri pătraţi. Clienţii trebuie să dispună de un avans de 5%.

BCR percepe o dobândă variabilă pentru finanţările acordate în cadrul programului, formată din indicele Robor la 3 luni (de 3,76% în prezent) şi o marjă de 2,3 puncte procentuale pentru clienţii care îşi încasează salariul într-un cont BCR, pentru restul marja fiind de 2,5%.


Astfel, pentru un credit de 160.000 lei, pe o perioadă de 30 de ani, rata lunară este în prezent de 1.045 lei, fiind luată în calcul o marjă de 2,3 puncte.

Din august 2009, BCR a acordat credite în valoare de peste 1,2 miliarde euro în cadrul programului Prima Casă pentru achiziţia a circa 31.000 de locuinţe.


Statul a stabilit plafoanele după activele instituţiilor

Banca Comercială Română (BCR) a primit cel mai mare plafon pentru creditele Prima Casă din noua etapă a programului guvernamental, de 220 milioane lei, din care 70 milioane lei sunt pentru achiziţia de locuinţe construite de ANL, finanţările fiind acordate doar în moneda naţională.

Reprezentanţii BCR estimează că vor utiliza cea mai mare parte a plafonului până la finalul acestui an, se arată într-un comunicat al băncii.


BRD, a doua bancă de pe piaţa bancară în funcţie de active, a primit un plafon de 180 milioane de lei, iar Banca Transilvania dispune de fonduri de 105 milioane lei.

„BRD este în proces de semnare a actului adiţional cu Fondul de Garantare şi începând de săptămâna viitoare, cel mai târziu, vom putea acorda finanţări în această nouă etapă a programului. Cererile de credit ale clienţilor sunt deja primite de agenţiile noastre“, spune Adrian Jantea, director comercial persoane fizice în cadrul BRD, citat de zf.ro.


Clujenii, harnici la Prima Casă

De la prima ediţie până acum peste 4000 de locuinţe au fost cumpărate la nivelul judeţului prin acest program.

„Prima Casă 4” a fost cea mai de succes dintre ediţii la Cluj. Potrivit datelor furnizate la cererea Monitorul de Cluj de către Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), în ultima ediţie a programului „Prima Casă” locuitorilor judeţului li s-au acordat peste 1600 de garanţii care au susţinut finanţări de aproximativ 58.000.000 euro, faţă de prima etapă a programului care însumat peste 1300 de solicitări de garantare, sau de etapele a 2-a şi a 3-a când s-au acordat peste 900, respectiv 280 de garanţii.

Ultimele Stiri
abonare newsletter