monitorulcj.ro Menu
Economie

Şedinţa CSAT pe tema privatizării CFR Marfă s-a încheiat

Şedinţa CSAT pe tema privatizării CFR Marfă ce a avut loc, vineri, la Palatul Cotroceni s-a încheiat, premierul Victor Ponta fiind înlocuit la reuniune de vicepremierul Gabriel Oprea. Miniştrii care au participat la reuniunea de la Palatul Cotroceni s-au întors la Guvern, fără ca deocamdată şi vicepremierul Gabriel Oprea să fi ajuns la Palatul Victoria.

Şedinţa CSAT pe tema privatizării CFR Marfă s-a încheiat

La şedinţa CSAT au fost prezenţi, potrivit imaginilor video transmise de Administraţia Prezidenţială, ministrul Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu, ministrul Apărării, Mircea Duşa, ministrul de Interne, Radu Stroe, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, conform Mediafax.ro.

Dintre miniştrii membri de drept ai CSAT a lipsit Varujan Vosganian, ministrul Economiei.


La şedinţă au mai fost prezenţi şeful SRI, George Maior, şeful SIE, Teodor Meleşcanu, şeful Statului Major General, Ştefan Dănilă, secretarul CSAT, Ioan Oprişor şi consilierul prezidenţial pentru securitate naţională, Iulian Fota.

De asemenea, au fost prezenţi consilierul prezidenţial pentru probleme constituţionale şi legislative, Claudiu Constantin Dinu şi purtătorul de cuvânt al şefului statului, Bogdan Oprea, aceştia nefiind membri CSAT.


Preşedinţia a anunţat joi că şeful statului Traian Băsescu a decis convocarea "de urgenţă" a unei şedinţe CSAT, ca urmare a unei solicitări a Guvernului, potrivit Agerpres.

Vineri dimineaţă, Guvernul a transmis un comunicat de presă în care preciza că nu a cerut convocarea "de urgenţă" a CSAT, ci a solicitat preşedintelui să dispună includerea pe ordinea de zi a proximei şedinţe a Consiliului a proiectului de hotărâre de Guvern referitor la privatizarea CFR Marfă.


"Guvernul României vede ca fiind o forţare decizia preşedintelui de a convoca 'de urgenţă' CSAT, cunoscut fiind faptul că hotărârile în cadrul Consiliului se iau cu unanimitate de voturi ale celor prezenţi, în condiţiile îndeplinirii cvorumului, ceea ce nu ar fi posibil în cazul participării la şedinţă a cuiva fără drept de vot", se mai arăta în comunicatul Guvernului.

Executivul a intrat în vacanţă începând de joi, membrii Cabinetului desemnând câte un secretar de stat care să coordoneze activitatea fiecărui minister, în timp ce în locul primului-ministru Victor Ponta a rămas vicepremierul Gabriel Oprea. Preşedinţia a anunţat joi că, în cazul în care premierul nu poate răspunde convocării la şedinţa CSAT, este invitat, fără drept de vot, conform legii, vicepremierul Oprea.


Pe 24 iulie, Executivul a aprobat hotărârea privind privatizarea CFR Marfă, premierul Victor Ponta anunţând că urmează ca actul normativ să fie transmis CSAT spre avizare.

Membrii CSAT sunt preşedintele Traian Băsescu (preşedintele CSAT), premierul Victor Ponta (vicepreşedinte al CSAT), ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, ministrul Finanţelor Publice, viceprim-ministru Daniel Chiţoiu, directorul Serviciului Român de Informaţii, George Maior, directorul Serviciului de Informaţii Externe, Teodor Meleşcanu, şeful Statului Major General, Ştefan Dănilă, consilierul prezidenţial pentru securitate naţională, Iulian Fota, iar Ion Oprişor este secretarul Consiliului.