Economie

Câţi clujeni au plecat în vara aceasta să lucreze în străinătate?

Aproape 2.000 de clujeni au plecat doar prin intermediul agenţiilor de recrutare de la începutul anului în străinătate, dar numărul este rotunjit şi de cei care au plecat ajutaţi de familie sau de prieteni, potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Cluj, Corina Gavriliuţ.

Conform datelor ITM cei mai mulţi dintre clujenii care au plecat prin agenţii ocupă posturi de ospătari (428), ajutor de bucătar (342), cameriste (231), personal parcuri de distracţie (165) şi cărăuşi mobilă (110).

Italia nu mai e destinaţie preferată de muncă


Dacă înainte de venirea crizei Italia şi Spania erau preferatele emigranţilor români, acum, în topul preferinţelor se află Statele Unite ale Americii, potrivit clasamentului realizat de ITM Cluj, la solicitarea Monitorul de Cluj.

Agenţiile de plasarea forţei de muncă în străinătate confirmă schimbarea de „gusturi”.


„A fost cel mai slab an de până acum. Nu am reuşit să acoperim toate locurile de muncă pe care le aveam în ofertă. Din cele peste 100 de locuri de muncă doar 79 s-au ocupat.

Probabil că sunt foarte mulţi plecaţi care au deja locuri de muncă, iar tinerii nu mai prea vor să plece”, a declarat pentru Monitorul de Cluj, Flori Pestriţu, administrator Fornari SRL, firmă de recrutare clujeană care oferă locuri de muncă în Italia în domeniul hotelier.


„Faţă de anul trecut am avut mai multe cereri de angajare în străinătate, atât din parte studenţilor, cât şi din partea alteorcategorii. Studenţii au plecat în general pentru a ocupa locuri de muncă în domeniul hotelier, în timp ce restul posturilor au fost pentru transport mobilă şi şoferi camion”, adaugă reprezentanta Mike’s Agency Inc SRL. 

Salarii mult peste cele din ţară


Românii obţin în străinatate venituri medii cuprinse între 600 şi 1.500 de euro.

Cei mai bine remuneraţi rămân românii care lucrează în domeniul petrol şi gaze şi sectorul medical, ei câştigând în medie peste 1.500 de euro lunar. Media salarială din aceste domenii este ridicată de salariile inginerilor şi ale medicilor specialişti, care pot ajunge la 7.000 – 8.000 de euro pe lună.


Salariul mediu în transporturi ajunge la 1.200 de euro lunar, în timp ce în domeniul hotelier şi turism la 800 de euro. Şi în agricultură se câştigă bani frumoşi comparativ cu salariile din România, veniturile ajungând chair şi 1.100 de euro pe lună. Venituri similare obţin si cei care muncesc în sectorul servicii şi pe vasele de croaziera. Bani mai puţini primesc muncitorii necalificaţi (600 de euro) şi persoanele care desfaşoară activităţi de îngrijire batrani si copii 550 de euro.

78% dintre tineri vor sa plece în străinătate

Potrivit unui studiu recent realizat de SmartDreamers, pe un eşantion de 1500 de tineri, 78% dintre tineri sunt determinaţi să plece peste hotare în căutarea unui salariu mai bun, dar şi în speranţa că astfel vor putea economisi suficient pentru a-şi cumpara casă sau maşină, ori pentru a porni o afacere. Doar 22% dintre aceştia pun pe primul plan aspectele extra financiare, cum ar fi dezvoltarea personală şi educaţa copilului.

Studiul a fost realizat înperioada 01-10 iulie 2013, pe un eşation format din 1500 de tineri.

Ultimele Stiri
abonare newsletter