Economie

Cum mergeau ajutoarele de stat pentru IMM-uri la susţinătorii din campania elecorală?

Ajutorul de minimis pentru IMM-uri a făcut parte o bună perioadă de timp din categoria de beneficii acordate de stat despre care ştiau doar categorii privilegiate de business-uri.

Preşedintele Asociaţiei Patronilor şi Meseriaşilor (APM) Cluj a povestit pentru Monitorul de Cluj cum ajungeau banii publici în buzunarele „cui trebuie” sub umbrela unui ajutor de stat.

„Ajutorul funcţiona de foarte multă vreme, doar că nu ştia nimeni când se lansează. Ştiau doar cei care trebuie, adică firmele care susţineau în campanie electorală partidul câştigător. Aşa se face că majoritatea beneficiarilor erau firme de publicitate, instituţii media sau tipografii. După venirea lui Boc la guvernare, ajutorul a devenit public”, a explicat Augustin Feneşan, preşedintele APM Cluj.


Zeci de firme clujene pe lista cu beneficiari

După oficializarea ajutorului de minimis, zeci de IMM-uri clujene au accesat fondurile nerambursabile, potrivit lui Feneşan.


„Sunt foarte multe firme din Cluj care şi-au depus cerere şi au beneficiat de ajutorul de minimis după 2009. Sunt însă şi restricţii în ceea ce priveşte primirea sumelor, astfel că antreprenorii sunt obligaţi să creeze şi să păstreze un anumit număr de locuri de muncă”, a detaliat preşedintele APM.

Lista „cadorisiţilor” de stat încă pe site-ul Ministerului Finanţelor


Portalul Fiscului găzduieşte încă lista cu cei peste 800 de beneficiari de de ajutor de minimis în baza H.G. nr. 1164/2007. Superficialitatea acordării e vizibilă încă din constituirea tabelului. Astfel că, singurul element de identificare al beneficirului este denumirea, fără a fi precizat codul unic de înregistrare fiscală sau sediul. O simplă scanare însă a denumirilor confirmă spusele lui Feneşan, multe dintre firmele de pe listă având nume „predestinate” domeniului publicităţii.

Din august, se pot depune noi cereri


Statul roman acordă şi în acest an IMM-urilor ajutoare de minimis sub forma de sume nerambursabile în procent de 100% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aprobate spre finantare, în limita valorii maxime de 200.000 euro, echivalent in lei - pentru toate codurile CAEN, mai putin pescuit, agricultură, procesare produse primare. Plata efectivă a ajutorului nerambursabil urmând a se efectua în perioada 2014-2016, bugetul maxim al schemei de ajutor de minimis fiind de 400 milioane lei.

Cererile de acord pentru finanţare, însoţite de documentele justificative, conform prevederilor H.G. nr.274/2013 se depun la Registratura generală a Ministerului Finanţelor Publice, str. Apolodor nr.17, sectorul 5, Bucureşti, menţionându-se pe plic: “Unitatea de implementare a schemei de ajutor de minimis”.

abonare newsletter