monitorulcj.ro Menu
Economie

O companie IT dezvoltă la Cluj aplicaţii mobile pentru medicii olandezi

În timp ce la noi arareori vezi măcar un calculator în cabinetele medicale, în Olanda, doctorii ţin evidenţa pacienţilor prin smartphone, cu ajutorul aplicaţiilor dezvoltate de clujeni.

 


O companie olandeză cu sediu în Cluj a realizat un program prin care medicii pot accesa de oriunde, de pe smartphone, fișa medicală a pacientului lor. Ei pot face totodată programări interdisciplinare şi nu mai sunt obligaţi să îşi sune secretara de fiecare dată când au de făcut o programare sau de consultat documente medicale care, în sistemele clasice, cum este de altfel şi cel românesc, sunt „zăvorâte” în calculatoarele de birou sau, mai rău, în fişe medicale depozitate în rafturi.

Aplicațiile au potrivit dezvoltatorului un impact benefic direct asupra calităţii îngrijirii primite de pacienţi, pentru că medicii se pot concentra pe actul medical, fără să mai piardă ore în șir cu completarea unor fișe, iar după program – pot face acest lucru în timp real, de pe tabletă sau telefon.


Ingeniozitatea face acum diferenţa, nu preţul

Clujul nu mai concurează cu India şi China ca destinaţie de outsourcing; firmele de software din vest găsesc la Cluj nu programatori angajaţi ca mână de lucru ieftină, ci un centru de expertiză care le oferă soluţii inovatoare şi tehnologie de top.

Oraşul nostru concentrează, potrivit specialiştilor, cunoştinţe, experienţă şi oameni bine pregătiţi.


„Am trecut de anii în care eram o destinație de outsourcing, aleasă pentru costurile mici. Ca sector, suntem la un nivel superior, acela de a fi parteneri ai firmelor vestice în dezvoltarea de produse software. Yonder a făcut deja și următorul pas: folosim această inteligență, cunoaștere și experiență pentru a ne susține partenerii externi din postura de consultant pe inovație și noi tehnologii”, spune Mihai Nadăș, Chief Technology Officer al companiei de IT.