monitorulcj.ro Menu
Economie

Catalogul parcurilor industriale şi logistice din România a fost lansat, în premieră, la Cluj

Catalogul parcurilor industriale şi logistice din România, un proiect unic de informare şi promovare, parte a unei strategii de relansare a industriei şi investiţiilor străine în România, a fost lansat, marţi, la Cluj-Napoca.

 


În prima ediţie, 21 de parcuri industriale şi logistice din 11 judeţe prezintă oportunităţi de investiţii, produse şi soluţii pentru sectorul industrial. Într-un tiraj de 5000 de exemplare, produsul va fi distribuit în România, gratuit către toate parcurile industriale şi logistice, iar în plan extern, cu sprijinul ambasadelor, oamenilor de afaceri, manageri, investitori, companii.

Ionuţ Oprea, managerul proiectului, a precizat că acest catalog este foarte necesar având în vedere că nivelul investiţiilor străine în România a scăzut de la 1,6 miliarde de euro în 2012 la 322 milioane de euro în 2013.


Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, a precizat că în acest moment există 283 de hectare în interiorul parcurilor industriale, iar anul viitor va deveni funcţional Tetarom IV. „Mizăm pe un Tetarom V, vom vedea care va fi zona, poate Turda-Câmpia Turzii. În cele trei parcuri industriale avem 50 de firme, investiţii de 300 milioane de euro, 4000 de locuri de muncă, din care 1000 de locuri de muncă create anul trecut”, a precizat acesta.

La rândul său, Viorel Găvrea, director general Tetarom SA, a precizat că pentru economia judeţului, contribuţia parcurilor Tetarom a fost una semnificativă. „Parcurile industriale Tetarom acoperă perfect cererea din zona Cluj-Napoca. Însă este necesară extinderea lor spre exterior, Dej, Turda, Huedin. Relansarea creşterii investiţiilor în România este strâns legată de marketingul de ţară, e nevoie de unul foarte agresiv, după părerea mea, în momentul de faţă el fiind aproape inexistent. Dacă acest catalog va ajunge în mediul investiţional va fi foarte bine. În curând, vom avea Tetarom IV, pe 85 de hectare, a primit oficial titlul de parc industrial. Cu acest parc, avem 300 de hectare, suntem pe primul loc în România în ceea ce priveşte parcurile industriale. Sunt probleme din punct de vedere al eficientizării. În România există 54 de parcuri cu titluri, operaţionale abia 39. Dintre acestea 29 sunt publice, 19, private. Lucrurile nu stau foarte bine. Suprafaţa totală a acestora este de 2500 de hectare, în care îşi desfăşoară activitatea 800 de firme care au creat 35000 de locuri de muncă. Parcurile industriale sunt ca un magnet pentru investitori. Aici găsesc tot ce au nevoie”, a precizat Găvrea.


În opinia acestuia, legislaţia privind parcurile industriale ar trebui abrogată şi pusă în vigoare o legislaţie unică a infrastructurii de afaceri şi o singură lege. “În România avem o lege a parcurilor industriale, avem un cadru legislativ pentru clustere. Tendinţa mondială este de a ne îndrepta către poli de inovare, transfer tehnologic, cluster. Toată această legislaţie ar trebui abrogată şi înlocuită cu o singură lege. Ceva scrie în Codul Fiscal, altceva scrie în legea IMM-urilor, nu e în regulă”, a mai spus directorul Tetarom.