monitorulcj.ro Menu
Economie

Angajatorii pun frână la recrutări

Ritmul angajărilor va încetini în trimestrul al treilea în România, potrivit unui studiu Manpower, care indică o previziune netă de angajare de 10%, cu trei puncte sub nivelul din trimestrul anterior şi cu şapte puncte mai mică decât în perioada similară a anului trecut.

 


Vestea bună e că doar 9% dintre companii plănuiesc scăderi ale numărului de angajaţi,  70% dintre societăţi estimând menţinerea nivelului actual al forţei de muncă.

Factorii macroeconomici scad moralul managerilor

Încertitudinea la nivel global continuă sa scadă încrederea angajatorilor şi implicit dorinţa acestora de a suplimenta numărul de angajaţi .


„Deşi aceste rezultate reflectă tiparul actual de schimbări rapide şi de incertitudine relativă la nivelul pieţei, companiile nu au încetat activitatea de angajare. Creşterea preconizată a numărului de locuri de muncă disponibile poate fi limitată din cauza faptului că angajatorii rămân precauţi în faţa proceselor de indentificare şi evaluare a talentelor, iar incertitudinea asociată condiţiilor de pe pieţele europeană şi americană încă planează asupra acestora, acest lucru influenţând în mod evident planurile de angajare ale companiilor” , a declarat Valentin Petrof, country manager al ManpowerGroup Romania.

„În general, companiile româneşti continuă să se numere printre cele mai optimiste din Europa, şi nu renunţă la a oferi oportunităţi de angajare în majoritatea domeniilor de activitate pentru toţi cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă. Angajatorii îşi păstrează calmul în ciuda turbulenţelor existente pe pieţele internaţionale care ar putea să le afecteze afacerile: aceştia nu previzionează modificări semnificative ale volumului de personal”, subliniază Petrof.


Situaţie mai bună în N-V

Angajatorii se aşteaptă la creşteri ale numărului de angajaţi în patru din cele opt regiuni, în următoarele trei luni. Cele mai optimiste planuri de angajare sunt raportate din Nord-Vest, acolo unde previziunea netă de angajare este de 21%, iar pentru regiunile din Sud şi din Vest angajatorii anunţă previziuni de 14% şi, respectiv, 10%. În Centru, angajatorii anticipează o creştere a numărului salariaţilor cu 7%.

În acelaşi timp, intenţiile de angajare din regiunea de Sud-Vest şi din Bucureşti & Ilfov au coborât la valori negative, iar previziunea pentru regiunea Bucureşti & Ilfov este cea mai puţin optimistă din primul trimestru al anului 2011 şi până în prezent.


Pe sectoare de activitate, previziunile scad în şapte dintre cele zece sectoare economice analizate şi în şase dintre cele opt regiuni.

„Planurile de angajare ale companiilor de construcţii sunt negative pentru prima oară în ultimii doi ani. Angajatorii din anumite sectoare şi-ar putea dori să încerce avantajele unei forţe de muncă flexibile până în momentul în care impactul crizei din zona euro va fi mai clar definit”, a adăugat Petrof.