monitorulcj.ro Menu
Economie

Cu cât au crescut salariile clujenilor în ultimul an?

Clujenii câştigă cu 7% mai mult decât acum un an, potrivit celor mai recente informaţii făcute publice de Institutul Naţional de Statistică (INS). Exprimată valoric creşterea trece cu puţin de 100 de lei.

Judeţul nostru se situează abia pe locul 20 într-un clasament pe ţară, realizat de gândul.ro în funcţie de creşterea procentuală.


Lider este Harghita, unde, salariul mediu net a cunoscut în perioada analizată un avans de 33 %, cea mai susţinută creştere din România, de aproape şase ori mai mare decât cea înregistrată în Cluj.

La celălalt capăt al clasamentului, cu cea mai mare scădere a salariului mediu net, s-a înregistrat judeţul Giurgiu, unde s-a consemnat un minus de 5%, de la 1.281 de lei în februarie 2012, la 1.218 lei în februarie 2013.


Statul mai darnic decât privaţii în Cluj

Media creşterii salariilor este mai mică în Cluj decât plusul acordat anul trecut de Guvern ceea ce însemană că procentul a fost tras în jos de salalariile oferite de privaţi. Vă reamintim că Executivul a majorat începând cu 1 iulie 2012 cu 8% salariile personalului din sectorul bugetar, iar la finele anului trecut s-a operat o nouă majorare care să permită revenirea lefurilor la nivelul din 2010, când acestea au fost reduse cu 25% din cauza crizei financiare care a creat dezechilibre în bugetul de cheltuieli şi venituri a României.


Am bifat 1557 de lei

Clujenii au câştigat în aprilie, în medie, 2.144 lei brut şi 1.557 lei net, cu 0,5 % mai mult faţă de aceeaşi lună din 2011, potrivit ultimelor date INS. Doar câţiva lei ne despart de  media naţională, care a ajuns la de 1.553 lei, deşi ne situăm pe poziţia a treia în ţară, după Capitală (cu un salariu mediu net de 2.175 de lei) şi Gorj (1.664 de lei).


Conform Direcţiei Regionale de Statistică Cluj, în aceeaşi lună, în judeţ existau  peste 13.500 de şomeri, iar rata şomajului, calculată faţă de populaţia activă, era de 4%, cu 0,2% mai mare faţă de aprilie 2011. Din numărul total al şomerilor 50% erau femei şi 64,4% muncitori. Rata şomajului a fost mult sub media naţională, care, a ajuns în aprilie la 7,4%.