monitorulcj.ro Menu
Economie

Bosch deschide fabrica din Jucu la sfârşitul anului

Bosch va inaugura noul centru de producţie din Cluj doar în ultima parte a anului şi nu în această vară, după cum arătau planurile iniţiale ale nemţilor, potrivit unui anunţ făcut de grup.

„În ultima parte a anului 2013 este planificată deschiderea unei noi unităţi de producţie şi dezvoltare la Cluj, destinate producerii de unităţi electronice de comandă destinate industriei auto. La începutul anului 2013, numărul total de angajaţi ai concernului Bosch în România era de circa 1.400 de persoane. Dezvoltarea activităţilor locale de producţie va contribui însă la creşterea acestui număr până la finalul anului 2013, astfel că Bosch va ajunge la peste 2.000 de angajaţi”, se arată într-un comunicat de presă emis cu ocazia inaugurării fabricii de la Blaj.


A treia fabrică din Alba a început producţia

O investiţie de 50 de milioane de euro a fost inaugurată sâmbătă în municipiul Blaj, noua fabrică fiind cea de a treia construită de concernul german Bosch în oraşul din Alba, după cele ridicate în 2007 şi 2009.

Cea mai importantă investiţie din ultimii ani din judeţul Alba, fabrica va asigura pentru început 320 de locuri de muncă, potrivit angajamentului-contract semnat anul trecut de Bosch cu Ministerul Finanţelor, urmând ca până în 2017 numărul angajaţilor să crească la aproape o mie. Ministerul Finanţelor a aprobat, în primăvara anului trecut, solicitarea pentru acordarea ajutorului de stat destinat investitorilor străini, respectiv o subvenţie de 13,4 milioane de euro.


În celelalte două unităţi Bosch Rexroth din Blaj, investiţii de 30 de milioane de euro, unde se produce tehnologie liniară folosită în ingineria mecanică, lucrează în prezent circa 570 de persoane.

În noua unitate se vor fabrica senzori de turaţie pentru sistemele de control al şasiului.


Bosch a achiziţionat în vara lui 2011, contra sumei de 1,2 milioane de euro, fără TVA, o suprafaţă de şapte hectare pentru construirea a două noi fabrici, teren aflat în imediata apropiere a celor 23 de hectare pe care concernul le deţinea deja. Lucrările la noua unitate au demarat în martie 2012.

După inaugurarea de la Cluj se va ajunge la 2000 de angajaţi

La începutul anului 2013, compania, lider în furnizarea de tehnologii şi servicii, avea în România 1.400 de angajaţi. Dezvoltarea activităţilor locale de producţie, de la Blaj şi Cluj-Napoca, va contribui însă la creşterea acestui număr până la finele anului, astfel că Bosch va ajunge la peste 2.000 de angajaţi.


Anul trecut, potrivit reprezentanţilor companiei, concernul german a obţinut în România vânzări în valoare de 180 de milioane de euro, ceea ce reprezintă o scădere cu 4,5% faţă de 2011, motivul principal fiind contextul economic general.

În anul fiscal 2012, vânzările grupului Bosch la nivel mondial au crescut cu 1,9%, ajungând la 52,5 miliarde de euro. Numărul angajaţilor Bosch a crescut uşor, cu 3.400 de persoane, astfel că în prezent compania are 305.900 de angajaţi. Grupul Bosch a alocat în 2012 circa opt miliarde de euro pentru investiţii, din care 4,8 miliarde de euro pentru cercetare şi dezvoltare şi 3,2 miliarde de euro pentru investiţiile în active fixe. Bosch se aşteaptă la o creştere de două până la patru procente a volumului de vânzări pentru acest an.