Economie

Letonia va primi azi undă verde din partea CE pentru adoptarea euro

<p><strong>Comisia Europeană va da undă verde miercuri Letoniei pentru a deveni de la începutul anului viitor cel de-al 18-lea stat din zona euro, au declarat oficiali UE pentru Reuters.

Executivul comunitar va publica un raport privind îndeplinirea de către micul stat baltic a criteriilor de aderare la zona euro, printre care se numără o rată scăzută a inflaţiei şi a dobânzii pe termen lung, o rată stabilă de schimb, precum şi un deficit şi o datorie publice reduse.

Letonia, care a trecut prin cele mai grele programe de austeritate după criza din 2008-2009 care i-a diminuat PIB-ul cu o cincime, îndeplineşte toate criteriile, va anunţa CE. 'Decizia în cazul Letoniei este pozitivă', a declarat un oficial al UE, sub protecţia anonimatului.

Vecinul Letoniei de la Marea Baltică, Lituania, va deveni probabil viitorul stat membru al zonei euro, din 2015, a declarat un analist european de politică economică în luna mai, potrivit Reuters. Cel de al treilea stat baltic, Estonia, s-a alăturat zonei euro în 2011.

Pentru a putea să adopte moneda unică, Letonia şi-a redus deficitul la sub 3% din PIB anul trecut, iar datoria sa publică este de 41% din PIB, mult sub limita UE de 60%, iar moneda sa a avut un curs fix faţă de euro încă de la aderarea la UE, în 2004.

Pentru a păstra acest curs fix faţă de euro în timpul crizei economice, Letonia a redus salariile din sectorul public, a diminuat cheltuielile şi a crescut taxele.


 

abonare newsletter