monitorulcj.ro Menu
Economie

Necazul turcilor, bucuria grecilor

O parte dintre turiştii români care merg în staţiunile de pe litoralul turcesc s-ar putea reorienta, în principal către Grecia, dar şi către Spania şi Italia, dacă protestele din Turcia se vor extinde şi imaginea ţării ca destinaţie turistică va fi afectată, potrivit agenţiilor de turism.

„Este clar că dacă lucrurile nu se liniştesc în Turcia va fi influenţată circulaţia turistică spre această ţară”, a declarat agenţiei Mediafax Lucia Morariu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).


Ea spune că în prezent zona turistică nu este afectată de protestele care au loc în Istanbul şi Ankara, iar charterele sunt absolut sigure. Preşedintele ANAT afirmă că dacă protestele se vor extinde, va fi greu de înlocuit ofertele din Turcia, din punct de vedere al raportului calitate/preţ.

„În Bulgaria turiştii sunt mai puţin pretenţioşi, iar alternativa ar putea fi Grecia, pentru că Egiptul este încă blocat din punct de vedere turistic”, a afirmat Morariu.


Turoperatorii spun, însă, că în afară de Grecia, care este prima opţiune în cazul în care imaginea Turciei se va deteriora, mai sunt şi alte soluţii pentru turiştii români.

„Dacă se va ajunge la situaţia ca turiştii să fie în pericol, sunt câteva variante care ar putea înlocui Turcia, printre care Grecia, Spania sau Italia, către care avem zboruri charter”, a afirmat Raymond Maiorescu, directorul general al agenţiei Christian Tour, cel mai mare operator de chartere din România, care are săptămânal şase zboruri către litoralul turcesc.


El a arătat că în prezent conflictele din Turcia nu influenţează circulaţia turistică spre Antalya şi nici măcar spre Istanbul.

„Chiar astăzi am avut un grup care a plecat într-un circuit spre Istanbul. La charterele spre Antalya nu se simte încă nicio reticenţă, pentru că Turcia este, deocamdată, o ţară sigură”, a mai spus Maiorescu.


Mii de persoane au continuat să manifesteze în noaptea de luni spre marţi în Piaţa Taksim, în centrul Istanbulului, şi în zeci de oraşe din Turcia, în a cincea zi consecutiv, marcată de noi confruntări între poliţişti şi manifestanţi. Un semn al agravării nemulţumirii este că una dintre cele mai importante confederaţii turce a îndemnat la o grevă de două zile, începând de ieri, cu scopul de a denunţa recurgerea statului la "teroare" împotriva contestatarilor.

Pentru prima dată de la începutul acestei mişcări, a fost semnalată moartea a două persoane în legătură cu tulburările. Uniunea medicilor turci a anunţat că un tânăr a fost ucis duminică seara la Istanbul de o maşină care a intrat în mulţime, iar un tânăr în vârstă de 22 de ani a murit luni la spital după ce a fost împuşcat în timpul unei manifestaţii în sudul Turciei.


Cu peste 30 de zboruri pe săptămână către litoral, Turcia este principala destinaţie pentru turiştii români care merg în străinătate cu zboruri charter.