Economie

Leul a intrat în picaj. Care sunt cauzele şi unde ar putea ajunge deprecierea?

<p><strong><img src="documente/stories/2013/06_iunie/03/03-leu.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Leul a continuat să se deprecieze, astfel că Banca Naţională a României (BNR) a anunţat ieri un curs de referinţă cu 2,96 bani mai mare, de 4,4090 lei/euro, reprezentând cel mai ridicat nivel din ultimele aproape două luni. </strong></p>

 


O rată de schimb superioară a fost anunţătă de banca centrală la 9 aprilie, când cursul s-a plasat la 4,4099 lei/euro.

De vină ar fi, potrivit specialiştilor clujeni, „imitarea” cursului valutelor din regiune.


„Aş spune că este o scădere prin contagiune cu toate monedele din regiune. Şi forint-ul a scăzut, spre exemplu. Nu s-a întâmplat ceva semnificativ care să determine scăderea. Mă aştept la o evoluţie pe palier şi la o stabilizare în jurul valorii de 4,4 lei pe un euro”, a declarat pentru Monitorul de Cluj, Adrian Danciu, analist financiar S.S.I.F Broker.

Depreciere şi faţă de celelalte monede de referinţă

Leul a continuat să se deprecieze şi în raport cu dolarul american, rata de referinţă urcând cu 1,09 bani, la 3,3846 lei/dolar şi atingând astfel cel mai înalt nivel începand cu 8 aprilie.


În acelaşi timp, cursul de referinţă pentru francul elveţian a urcat la 3,5401 lei/franc, un nou maxim începând cu 2 mai.

Ratele de schimb leu/dolar şi leu/franc elvetian sunt calculate de Banca Naţională a României în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc elvetian.


Scăderea vine după o perioadă foarte bună

Moneda naţională a recuperat în primele luni ale anului aproape tot terenul pe care l-a pierdut în 2012 în faţa monedei europene. Astfel, leul s-a apreciat cu 2,1% în raport cu euro, în condiţiile în care în 2012 a pierdut 2,5 procente, scădere accentuată de tensiunile economice de peste hotare, dar şi de criza politică de la jumătatea anului.

Aprecierea cursului valutar a fost consiederată a fi remarcabilă acum două săptămâni, de guverenatorul BNR, Mugur Isărescu,  în condiţiile în care criza bancară din Cipru a creat probleme inclusiv surcursalei din România a Bank of Cyprus.


„Este remarcabil, şi o spun cu toată convingerea, este remarcabil ca în condiţii de criză, şi nu cu o criză prin Islanda, Irlanda, ci o criză în coasta României, în Cipru, cu o situaţie tensionată care a durat mai mult de o lună de zile, şi, cu într-adevăr, Bank of Cyprus avea 0,6% din total piaţă bancară, dacă piaţa bancară este 40% din PIB, 0,6 înseamnă 0,25% din PIB. Sumă mică, dar aţi văzut cum se inflamează lucrurile de la lucruri mici (...) este remarcabil că în condiţii de criză, cu o criză în coasta României, cu tensiuni inerente, cursul s-a apreciat, nu s-a depreciat. A fost un test care se poate citi în termeni pozitivi, fără să fim optimişti”, a spus Isărescu.

abonare newsletter