monitorulcj.ro Menu
Economie

Prețurile apartamentelor s-au stabilizat

Ultimii doi ani au fost marcați de o evidentă tendință de stabilizare a prețurilor locuințelor. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, în 2012 apartamentele noi și vechi scoase la vânzare în întreaga țară au consemnat cel mai mic declin de la debutul crizei încoace: 1,3%, de la 991 la 978 de euro pe metru pătrat util. Și 2011 a adus o îmbunătățire față de anii anteriori din acest punct de vedere, marja anuală de scădere a preţurilor ajungând la 4%.  

 

Spre comparație, reducerile de preț consemnate în primii trei ani de criză au fost semnificativ mai mari: 24,8% în 2008, 20,6% în 2009 şi 15,6% în 2010. 

Un studiu realizat de Banca Comercială Română (BCR) împreună cu peste 200 de agenţii şi dezvoltatori imobiliari relevă  că, în perioada următoare, piața se va stabiliza, atât din punctul de vedere al evoluției prețurilor locuințelor, cât și din cel al volumului de tranzacții.

În ceea ce privește preferințele de cumpărare a românilor, studiul citat arată că apartamentele cu două camere vor fi, în continuare, „vedetele” pieţei imobiliare, cu o pondere de aproximativ 33% din numărul total de tranzacţii ce urmează a fi încheiate; pe locul următor se situează apartamentele cu trei camere, cu 21% din total, urmate de segmentul vânzărilor de case-vile, cu o cotă de 15%. „Garsonierele au un procent de 12% din tranzacţii, interesul pentru acest tip de locuinţă fiind mai scăzut de la începerea programului Prima Casă, care a facilitat accesul către locuinţele cu două şi trei camere”, subliniază reprezentanții BCR.

Cele mai importante criterii de care cumpărătorii sunt interesaţi în procesul de alegere a unei locuinţe rămân preţul şi anul construcţiei. De asemenea, viitorii proprietari urmăresc cu mare atenţie starea proprietăţii, apropierea de mijloace de transport şi de instituţii de învăţământ. În ceea ce privește localizarea, 34% dintre clienţi se orientează spre zonele semicentrale, în timp ce doar 11% dintre aceștia ar alege o locuinţă în afara oraşului.