monitorulcj.ro Menu
Economie

Femeile de milioane ale Clujului

Întreprinzătoarele clujence dau peste nas celor care consideră că business-ul este pentru bărbaţi. În 2012, doar cele 85 de membre ale Asociaţiei Femeilor de Afaceri (AFA) din Cluj au contabilizat, prin companiile pe care le conduc, vânzări de peste 720 de milioane de euro, cu o forţă de muncă totală de peste 3.400 de angajaţi, potrivit Mihaelei Rus, preşedinta organizaţiei locale şi director general Vitrina Advertising.

„Unii bărbaţi zâmbesc ciudat când aud de Asociaţia Femeilor de Afaceri, dar suntem o adevărată forţă, femeile de afaceri reprezintă o soluţie şi pot fi motorul reîntoarcerii la normalitate a economiei româneşti”, a declarat astăzi directorul Vitrina, la cea de-a XI-a ediţie a Conferinţei Naţionale a Coaliţiei Femeilor de Afaceri din România, desfăşurată în acest an la noi în oraş.


Exemple de succes

Mihaela Rus

Conduce agenţia de publicitate Vitrina, considerată cea mai prestigioasă agenţie de publicitate full-service din afara Bucureştiului, însă a dezvoltat cu succes şi investiţii în domeniul imobiliar, cea mai cunoscută fiind clădirea Vitrina Business Center.

Este, de asemenea, una din cei 10 ambasadori ai antreprenoriatului feminin, selectaţi în cadrul proiectului „Reţeaua Naţională a Ambasadorilor Antreprenoriatului Feminin”.


Lucia Morariu

Este preşedinte-director general al companiei Eximtur, cea mai mare agenţie de turism cu capital românesc, prezentă pe piaţa de profil din 1993, care numără în prezent 25 de agenţii de călătorie, 14 proprii şi 11 francizate.

Morariu a fost secretar de stat în Ministerul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale, cabinetul Tăriceanu, şi, timp de doi ani (2004-2006), a fost preşedinte al Patronatului ANAT (Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism). Consideră că pentru a avea succes în business o femeie trebuie să fie tenace, să aibă o minte organizată, să-şi păstreze vie atenţia pentru detalii şi să dea dovadă de pragmatism.


Nastaca Biji

Are o experiență de business de 20 de ani, timp în care a dezvoltat cu succes compania de distribuție și retail Nasticom Impex SRL . Deşi a început pe ramura de distribuţie, afacerea s-a dezvoltat ulterior şi pe ramura de retail prin înfiinţarea lanţului de magazine Nasti&Co.

Olga Stanciu

Este director adjunct al Grupului Jolidon, fiind de 19 ani în bordul companiei, care are astăzi patru fabrici (Jolidon, Argos, Flacăra, Ineu) şi peste 2500 angajaţi, reprezentanţe proprii comerciale în Franţa, Italia, Ungaria, Polonia , export doar sub mărcile proprii pe toate continentele, în peste 70 de ţări , 8 branduri în portofoliu şi 88 de magazine proprii Jolidon în România.


Edit Todoran

De profesie inginer, a fondat în 1998 firma Commodo, furnizor de servicii de recrutare, formare profesională, studii de piaţă în domeniul resurselor umane şi consultanţă.