monitorulcj.ro Menu
Economie

Directorul general al Poştei Române: Stresul funcţiei justifică salariul de 6.000 euro

Directorul general al Poştei Române, Ion Smeeianu, a afirmat marţi că încasează lunar un salariu de 6.000 de euro, nivel justificat în condiţiile în care funcţia este foarte stresantă şi generatoare de presiune din cauza licitaţiilor la care societatea intră în concurenţă cu operatorii privaţi.

"Pentru a elimina speculaţiile, confirm că primesc lunar, net, suma de 5.000 de euro pentru funcţia de director general, la care se adaugă indemnizaţia de 1.000 de euro, tot net, pentru calitatea de membru în Consiliul de Administraţie. Deci, pe total, primesc 6.000 de euro. Această sumă ar putea fi suplimentată dacă indicatorii de performanţă stabiliţi în contractul de mandat sunt depăşiţi, fiecare, cu cel puţin 10%", a spus Smeeianu într-o conferinţă.


El adăugat că indicatorii de performanţă se referă la veniturile totale, profit şi EBITDA, dar a evitat să precizeze şi nivelul pe care trebuie să îl atingă fiecare indicator, afirmând că sunt confidenţiali.

La începutul lunii martie, MEDIAFAX a anunţat că directorul general al Poştei Române, Ion Smeeianu, are o remuneraţie lunară netă cuprinsă între 6.000 de euro şi 11.000 de euro, rezultând un câştig anual plasat între 72.000 de euro şi 132.000 de euro, conform unor hotărâri AGA ale companiei, unde statul deţine 75% din acţiuni.


Ulterior, premierul Victor Ponta a spus că a fost deranjat de faptul că directorul Poştei Române are un salariu mult prea mare şi că astfel de remuneraţii ar trebui limitate la cel mult de şase ori peste salariul mediu.

Smeeianu a solicitat jurnaliştilor să nu compare salariul şefului Poştei cu cel al majorităţii salariaţilor companiei.


"Poate ar fi bine să comparaţi salariul meu cu salariile şefilor operatorilor poştali privaţi, cu care eu, în calitate de şef al Poştei, mă bat la licitaţiile organizate de diverse entitaţi pentru achiziţioarea de servicii poştale, în condiţiile în care piaţa de profil s-a liberalizat de la 1 ianuarie 2013. Pe de altă parte, nivelul de stres al acestei funcţii este foarte ridicat. Spre exemplu, luni, 27 mai, la ora 09.00, nu aveam bani pentru achitarea salariilor celor 32.000 de angajaţi pentru că Ministerul Finanţelor a blocat conturile Poştei din Trezoreriei din cauza datoriilor şi altor probleme. Cum poate fi cuantificat din punct de vedere financiar acest stres, această presiune", a spus Smeeianu.

Acţionarii Companiei Naţionale Poşta Română sunt Ministerul pentru Societatea Informaţională - 75% şi Fondul Proprietatea - 25%.


Poşta este cel mai mare operator de profil şi are o reţea teritorială de 5.600 de oficii poştale.

În 2011, cifra de afaceri a CNPR a scăzut cu 8,7%, la 1,26 miliarde de lei, iar pierderile au urcat cu 50%, la 182,9 milioane de lei.


Compania avea la sfârşitul anului 2011 datorii totale de 556,9 milioane de lei, iar numărul mediu de salariaţi scăzuse cu peste 2.500, la 32.124 de persoane.

Bugetul Poştei Române pentru acest an prevede venituri totale de 1,26 miliarde de lei şi profit zero.

În prezent, Poşta are circa 32.000 de angajaţi.