monitorulcj.ro Menu
Economie

GDF Suez a intrat în proiectul Nabucco

Grupul francez de utilităţi GDF Suez a preluat de la compania austriacă OMV un pachet de 9% din acţiunile Nabucco Gas Pipeline International, compania care se ocupă de proiectul gazoductului Nabucco.

GDF Suez a preluat pachetul de acţiuni pentru o sumă neprecizată, devenind cel de-al şaselea partener în proiectul Nabucco, potrivit unui comunicat transmis marţi de OMV.

"Intrarea GDF Suez în proiectul Nabucco West reprezintă un progres semnificativ. Demonstrează că suntem pe calea cea bună pentru a furniza Europei mai multe gaze naturale şi pentru a asigura noi surse de gaze pentru viitor", a declarat în comunicat directorul general al OMV, Gerhard Roiss.

În urma tranzacţiei, acţionarii Nabucco sunt: Transgaz Mediaş (România), BEH (Bulgaria), BOTAS (Turcia), MOL (Ungaria), GDF Suez (Franţa) şi OMV (Austria).

OMV a preluat în martie participaţia de 16,67% a grupului german RWE la Nabucco, după ce această companie a decis să se retragă din proiect. Anterior, OMV deţinea 16,67% din acţiunile consorţiului.

Proiectul Nabucco West vizează alimentarea Europei cu 31 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an printr-un gazoduct care ar urma să transporte gaze din Turcia până în Austria, prin Bulgaria, România şi Ungaria.

Iniţial, gazoductul avea să traverseze şi teritoriul Turciei, având o lungime de 3.900 kilometri şi un cost estimat la 7,9 miliarde euro. Proiectul a fost revizuit anul trecut şi redenumit Nabucco West, lungimea fiind redusă la 1.315 kilometri, cu tranzit prin Bulgaria, România şi Ungaria. Costul proiectului revizuit nu a fost precizat.

Uniunea Europeană încearcă să reducă dependenţa statelor membre de gazele natuarle importate din Rusia.

Principala sursă de alimentare cu gaze a Nabucco ar urma să fie exploatarea Shah Deniz II din Azerbaijan, însă nu a fost luată încă o decizie politică în acest sens.